:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 3. 10:26

Cserét vagy a vételárat kérhetik a Sandy Bridge vásárlói

A legtöbb gyártó reagált az Intel bejelentésére, amely szerint hibás chipkészletek kerültek piacra a Sandy Bridge kódnevű processzorokhoz. A chipsetek szállítását leállították, a javított verzió február végén várható. A PC- és alaplapvásárlók visszakérhetik a vételárat vagy jogosultak a termékük cseréjére.

Visszajár a vételár, de lehet kérni cserét is

A nagy PC-gyártók sorra hívják vissza az üzletekből a Sandy Bridge processzorokra épülő termékeiket, hasonlóan cselekszenek az alaplapgyártók is. A vállalatok mindegyike eltávolította a kínálatából az érintett modelleket és felvették a kapcsolatot a kereskedőkkel, hogy megtudják, hány hibás gépet adtak el eddig. A vásárlók kicseréltethetik a hibás PC-t egy másikra, vagy visszakérhetik a gép árát.

Az Intel saját adatai szerint 8 millió hibás chipsetet szállított le, de ezek közül valószínűleg csak kevés került ténylegesen a vásárlókhoz. A Sandy Bridge a januári Consumer Electronics Show-n rajtolt el, ezt követően kerültek az üzletekbe a gépek, az Intel január 30-án döntött a szállítások leállítása mellett és január 31-én jelentette be a hibát. A Samsung volt az első PC-gyártók egyike, amely reagált az Intel bejelentésére, a cég szerint azonban világszerte csak mintegy 3 ezer érintett gépe került a vásárlókhoz. A Samsung világpiaci részesedéséből becsülve 100-200 ezer hibás PC lehet a felhasználóknál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagy alaplapgyártók is leállították a Cougar Point chipkészletes termékeik szállítását és a hibás darabokat visszavonják az üzletekből. Az ASUS alaplapok vásárlói kérhetnek cserét vagy visszakérhetik a vételárat, áll a cég közleményében. Az MSI  tájékoztatása szerint a 6-os sorozatú chipsettel szerelt alaplapjainak vásárlói visszakérhetik a vételárat, vagy választhatják az alaplap cseréjét, amelyre legkorábban áprilisban kerülhet sor, eddigre érkeznek meg a javított termékek az üzletekbe.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, a H67 és P67 chipsetek egyik SATA-vezérlőjét érinti a tranzisztorhiba, amelynek következtében évek múltán a vezérlő tönkremehet. Az érintett chipkészletekben két SATA-vezérlő is található, ha valaki csak a 0-s és 1-es portra csatlakoztatja eszközeit, kockázat nélkül használhatja tovább az alaplapot és a PC-t. Megoldást jelenthet az alaplapokon található extra SATA-vezérlő használata is, amennyiben van ilyen. Ha valaki nem biztos benne, hogy az általa megvásárolt gépben vagy alaplapon található chipsetet érinti-e a hiba, az Intel oldalán leírt módon ellenőrizheti.

Gyorsan helyreállhat a rend a PC-iparban

Charles King, a Pund-IT Research elemzője szerint a kizárólag a második generációs Core i5 és Core i7 processzoros rendszereket érintő probléma sokkal kisebb jelentőségű mint amilyennek elsőre tűnik, bár a javítás költségei nem elhanyagolhatóak - az Intel 700 millió dollárra becsli a várható költségeket. "Az AMD vagy bármely más versenytárs öröme rövid lesz és a PC-ipar néhány héten belül visszatérhet a szokásos kerékvágásba" - mondta King. Az Intel szerint a javított, "stepping B3" chipkészletek szállítása február végén indul a gyártók felé.

A probléma nem csak a már bejelentett és leszállított gépeket érinti, hanem a termékterveket is borítja - a HP például kénytelen volt elhalasztani az új üzleti noteszgépeinek február közepére tervezett bemutatását. Hasonló lépésre kényszerült a kimondottan játékosoknak szánt PC-kre  koncentráló Falcon Northwest is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.