Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 02. 10:55:00

Az online Star Wars szerepjáték az EA idei nagy durranása

Javuló pénzügyi eredményekről számolt be a világ második legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts. A vállalat a vártnál optimistább előrejelzést tett közzé és részvényvisszavásárlási programot is bejelentett, ennek hatására a papírjai 9 százalékkal drágultak.

Meghozta az eredményt az átalakulás

Úgy tűnik, meghozzák a várt eredményt az EA-nél elindított átalakulások. Az elmúlt években a vállalat folyamatosan szenvedett, ahogy a boltokban értékesített játékok száma csökkent, az eladások a digitális terjesztés felé tolódtak el, ezzel párhuzamosan az AAA kategóriás címek fejlesztési- és marketingköltségei pedig az eget verdesték. Válaszul az EA átszervezéseket és elbocsátásokat hajtott végre (egy év alatt több mint 10 százalékkal csökkent a létszám), valamint csökkentette a játékai számát, hogy csak a biztos sikerekre koncentrálhasson.

A stratégia eredménye, hogy a vállalat bevétele és profitja is enyhén növekedett a december 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számítva ugyan csökkent a forgalom és veszteséges volt az EA, ennek az oka azonban az előfizetéses konstrukciókból származó bevételek elkönyvelésének módja. A cég teljesítményét jobban mutatják a non-GAAP számok, amelyek szerint a forgalom éves szinten 4 százalékkal 1,4 miliárd dollárra nőtt, a nettó profit pedig 79 százalékkal 196 millió dollárra emelkedett.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

Az elemzők kiemelték, hogy az Electronic Arts digitális értékesítésből származó bevétele, amely az online eladásokat, az utólag letölthető fizetős tartalmakat (DLC), a mobilos játékokat, illetve a közösségi játékokat takarja, megközelítette a 200 millió dollárt a negyedévben. A vállalat becslései szerint a 2011 márciusában záródó pénzügyi évben már a 750 millió dollárt is meghaladja a digitális értékesítés. Az EA a legsikeresebb játékkiadó az Apple App Store-ban, karácson után az iPhone-ra és iPadre eladott játékok zöme az EA-hez köthető cím volt, de a Windows Phone 7 piacterén is jól fogytak az EA mobilos játéka.

Kevesebb, nagyobb, jobb

Ami a dobozos játékokat illeti, az EA saját fejlesztésű játékai közül a harmadik negyedév során a Medal of Honor és a Need for Speed  Hot Pursuit egyaránt több mint 5 millió példányban kelt el, emellett folytatódott a FIFA 11 sikersorozata, amely már 11 millió eladott példány felett jár, valamint a Sims 3 konzolos verzióit is szerették a vevők.

Star Wars: The Old Republic

2011-ben az Electronic Arts mantrája változatlan, "kevesebb, nagyobb, jobb" játék várható a cégtől. A márciusban záródó pénzügyi év végére olyan címeket időzített a vállalat mint a Dead Space 2, a Dragon Age 2, a Need for Speed Shift 2, a Crysis 2 és a Bulletstorm. Az év hátralevő részében pedig a legnagyobb durranás a Star Wars világában játszódó online multiplayer játék, az Old Republic lehet, amelynek fejlesztésére a hírek szerit több tízmillió dollárt, egyesek szerint akár 100 millió dollárt költenek. John Riccitiello EA-vezér szerint már 500 ezer előfizetővel nullszaldós lehet a játék, de több millió csatlakozóra számítanak.

a címlapról