Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 2. 10:55

Az online Star Wars szerepjáték az EA idei nagy durranása

Javuló pénzügyi eredményekről számolt be a világ második legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts. A vállalat a vártnál optimistább előrejelzést tett közzé és részvényvisszavásárlási programot is bejelentett, ennek hatására a papírjai 9 százalékkal drágultak.

Meghozta az eredményt az átalakulás

Úgy tűnik, meghozzák a várt eredményt az EA-nél elindított átalakulások. Az elmúlt években a vállalat folyamatosan szenvedett, ahogy a boltokban értékesített játékok száma csökkent, az eladások a digitális terjesztés felé tolódtak el, ezzel párhuzamosan az AAA kategóriás címek fejlesztési- és marketingköltségei pedig az eget verdesték. Válaszul az EA átszervezéseket és elbocsátásokat hajtott végre (egy év alatt több mint 10 százalékkal csökkent a létszám), valamint csökkentette a játékai számát, hogy csak a biztos sikerekre koncentrálhasson.

A stratégia eredménye, hogy a vállalat bevétele és profitja is enyhén növekedett a december 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számítva ugyan csökkent a forgalom és veszteséges volt az EA, ennek az oka azonban az előfizetéses konstrukciókból származó bevételek elkönyvelésének módja. A cég teljesítményét jobban mutatják a non-GAAP számok, amelyek szerint a forgalom éves szinten 4 százalékkal 1,4 miliárd dollárra nőtt, a nettó profit pedig 79 százalékkal 196 millió dollárra emelkedett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az elemzők kiemelték, hogy az Electronic Arts digitális értékesítésből származó bevétele, amely az online eladásokat, az utólag letölthető fizetős tartalmakat (DLC), a mobilos játékokat, illetve a közösségi játékokat takarja, megközelítette a 200 millió dollárt a negyedévben. A vállalat becslései szerint a 2011 márciusában záródó pénzügyi évben már a 750 millió dollárt is meghaladja a digitális értékesítés. Az EA a legsikeresebb játékkiadó az Apple App Store-ban, karácson után az iPhone-ra és iPadre eladott játékok zöme az EA-hez köthető cím volt, de a Windows Phone 7 piacterén is jól fogytak az EA mobilos játéka.

Kevesebb, nagyobb, jobb

Ami a dobozos játékokat illeti, az EA saját fejlesztésű játékai közül a harmadik negyedév során a Medal of Honor és a Need for Speed  Hot Pursuit egyaránt több mint 5 millió példányban kelt el, emellett folytatódott a FIFA 11 sikersorozata, amely már 11 millió eladott példány felett jár, valamint a Sims 3 konzolos verzióit is szerették a vevők.

Star Wars: The Old Republic

2011-ben az Electronic Arts mantrája változatlan, "kevesebb, nagyobb, jobb" játék várható a cégtől. A márciusban záródó pénzügyi év végére olyan címeket időzített a vállalat mint a Dead Space 2, a Dragon Age 2, a Need for Speed Shift 2, a Crysis 2 és a Bulletstorm. Az év hátralevő részében pedig a legnagyobb durranás a Star Wars világában játszódó online multiplayer játék, az Old Republic lehet, amelynek fejlesztésére a hírek szerit több tízmillió dollárt, egyesek szerint akár 100 millió dollárt költenek. John Riccitiello EA-vezér szerint már 500 ezer előfizetővel nullszaldós lehet a játék, de több millió csatlakozóra számítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról