Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ingyen adattárház az EMC-től

Bodnár Ádám, 2011. február 02. 14:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az EMC kiadta az tavaly ősszel megjelent adattárház-rendszerének alapjául is szolgáló Greenplum Database ingyenes, közösségi változatát, amelyet bárki letölthet a vállalat weboldaláról.

Az EMC októberben dobta piacra Xeon-alapú szerverekre és Red Hat Enterprise Linux operációs rendszerre épülő Greenplum Data Computing Appliance adattárház-rendszerét, de a Greenplum adattárházszoftver önállóan is elérhető és Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server, CentOS Linux, valamint Sun Solaris operációs rendszereken futtatható. A Greenplum Database egy PostgreSQL-alapú masszívan párhuzamos felépítésű (MPP) adatbázis, kimondottan nagy méretű adattárházakhoz és analitikai felhasználásra tenyésztve. A Greenplum Database ún. "shared nothing" MPP architektúrát valósít meg, az adatokat a csomópontok elosztva tárolják.

Ingyenes csali

A VMware virtuális appliance formájában és különálló csomagokban ingyen letölthető Greenplum Database Community Editionnel az EMC egy olyan eszközt szeretne az érdeklődők kezébe adni, amellyel jobb rálátást nyerhetnek saját üzleti adataikra, saját adatgyűjtési algoritmusokat és analitikai alkalmazásokat fejleszthetnek, illetve a mellékelt analitikai megoldások fejlesztésében is közreműködhetnek.

A Greenplum Database Community Edition mellett az EMC ingyen elérhetővé tette a MADlib nyílt forrású analitikai algoritmuskönyvtárat, amely strukturált és nem strukturált adatokon végezhető matematikai, statisztikai és gépi tanulással segített elemzési módszerek párhuzamos implementációit tartalmazza. A csomag része emellett az nagy adattömegekhez fejlesztett Alpine Miner vizuális analitikai eszköz is.

Az EMC szerint a meglevő Greenplum-felhasználók mellett az adattárházakkal, üzleti analitikai eszközökkel ismerkedők is profitálhatnak a közösségi verzióból, utóbbiak például rákaphatnak az ízére és később vásárlókká válhatnak, legalábbis valószínűleg ebben reménykedik a cég. A Community Edition kiadásával párhuzamosan az EMC elindította a kapcsolódó fórumot, ahol a felhasználók kicserélhetik tapasztalataikat, kérdéseket vagy ötleteket tehetnek fel és akár ki is próbálhatják egymás megoldásait.

A Community Editiont kizárólag fejlesztési, tesztelési célokra lehet használni, a licenc nem engedélyezi a bevetést éles környezetben. Az EMC azt ígéri, rendszeresen frissíti a szoftver közösségi verzióját is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.