Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 1. 12:58

Kinyírta a Sony Reader appot az Apple, a Kindle következhet

Ugyan eddig sem lehetett könyvet vásárolni az iOS-en futó Kindle alkalmazából, de a máshol megvett könyvek gond nélkül olvashatóak voltak az iPaden és iPhone-on is. Ennek valószínűleg vége, az Apple újabb szigorítási hullámának áldozatul eshet a Kindle iOS eszközökre elérhető verziója is.

A botrányt a Sony Reader iPhone-ra készült alkalmazásának letiltása indította el. A Sony bevallása szerint az Apple arra hivatkozva utasította el az appot, hogy az alkalmazások nem kínálhatnak eladásra tartalmat és nem is jeleníthetnek meg az App Store-on kívül vásárolt tartalmat. Az Apple álláspontja szerint minden vásárlásnak az App Store-on keresztül kell történnie.

Az indoklás második fele alapján a lépés súlyosan érintheti az Amazont, amelynek Kindle alkalmazása gyakorlatilag irrelevánssá tette az iPad és Kindle kapcsán zajló vitákat: az Amazon ugyanis mindkét termék terjedéséből ugyanúgy profitált, nem volt érdeke agresszívan az almás tablet ellen küzdeni. Az Apple lépése így a piaci viszonyokat alapjaiban változtatja meg, az Amazonnak a Kindle-lel  meg kell küzdenie az iPad+iBooks kombináció ellen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple döntése nem csak a könyvpiacot rázhatja fel, az üzleti modell ugyanis kiterjeszthető az iOS-alapú eszközökön elérhető összes tartalomra. Az Apple eddig a hardvereladásából jutott a nyereség elsöprő részéhez, a tartalom (beleértve az alkalmazásboltot és az iTunes-t is) csak másodlagos forrásnak számított. A hardverbevételek maximalizálása érdekében a cég eddig nem szabályozta különösebben a tartalmak forrásait, ez változhat jelentősen a mostani döntéssel.

A lépésnek valószínűleg a magazinkiadók sem örülnek, a több szabályozás számukra is beteheti az ajtót. Az Apple nemrég még együttműködési hajlandóságáról biztosította a kiadókat, és több ellenőrzést ígért nekik a tartalmak iPadre juttatása fölött. Amennyiben az Apple úgy dönt, hogy a tartalomszolgáltatást csak az App Store-on keresztül engedi, sok kiadót eltántoríthat.

A Forrester Research elemzője, James McQuivney szerint az Apple kezdi átértékelni az iOS platformot. "Az Apple az eszközökkel kezdett pénzt csinálni. Lehet, hogy elkezdték felismerni, hogy a platform adja a gazdasági értéket, nem az eszköz". A gondolat logikus folytatása, hogy a könyvek után a zene és a film körül is szorosabbra húzza a gyeplőt az Apple, az eddigi kényelmetlen-de-lehetséges helyett szinte-lehetetlen üzemmódra állítja a külső forrásból származó tartalmak almás eszközökre töltését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról