Szerző: Koi Tamás

2011. január 31. 16:11

Meggondolta magát a semleges net kérdésben a Telenor

Érdekes pálforduláson ment keresztül az utóbbi időben a Telenor Csoport norvégiai leányvállalata. A cég 2009-ben még a semleges internet mellett kardoskodott, a minap viszont a vállalat műszaki igazgatója kijelentette: a nagy tartalomszolgáltatóknak fizetniük kell azért, hogy a mobilnet-hálózatot a teljes kapacitásában használhassák.

A norvég Telenor műszaki igazgatója, Rolv-Erik Spilling egy a Dagens Næringsliv üzleti lapnak adott múlt heti nyilatkozatában ismertette cége álláspontját a mobilinternet-hálózatok jövőbeni kapacitásproblémáinak megoldási lehetőségeiről. A cég szerint 2015-ig az ország mobilhálózatán bonyolított adatforgalom a tízszeresére nő majd, ezt pedig csak komoly fejlesztések és beruházások révén lehet kiszolgálni - az ezzel járó költségeket viszont már nem lehet egyedül az ügyfelekre hárítani.

Spilling elmondása szerint nincs más megoldás, a tartalomszolgáltatóktól kell beszedni a hiányzó pénzt, mégpedig azoktól, melyek a legtöbbet profitálnak abból, hogy az ügyfelek igénybe veszik a szolgáltatásukat, vagy egyszerűen csak a legnagyobb forgalmat bonyolítják. A mobilcég konkrétan két helyi tartalomszolgáltatót, valamint a Google-t kötelezné arra, hogy fizessenek a hálózathasználatért (függetlenül a forgalomtól). A tervek szerint a tartalomszolgáltatók választhatják azt is, hogy nem fizetnek, ekkor azonban a csomagpriorizálás során hátrébb kerülnek a sorban, vagyis végeredményben az ügyfelek kevesebb, vagy rosszabb minőségű tartalmat tölthetnek le tőlük, a hálózat terheltségétől függően.

A Telenor terveiről egyelőre ennél konkrétabb információk nem állnak rendelkezésre, így nem tudni, mikor számíthatnak a szolgáltatók bármilyen korlátozásra. A Google korábban már hangot adott annak, hogy a mobilszolgáltató döntését elfogadhatatlannak tartják: a cég álláspontja szerint a tartalomterjesztő szolgáltatások nélkül jóval kevesebben használnák a mobilnetet, ami jelenleg a szolgáltatók számára az egyik legnagyobb bevételt termelő technológia - igaz üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez jelentős beruházások szükségesek.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A norvég szolgáltató hirtelen stratégiaváltása ettől függetlenül megdöbbentette a helyi tartalomszolgáltatókat és a fogyasztóvédőket egyaránt: A Telenor 2009-ben önként aláírt egy a semleges internetről szóló chartát, most pedig éppen ennek a dokumentumnak a szellemiségével ellentétesen cselekedne - hívja fel a figyelmet a norvég Fogyasztóvédelmi Tanács. A charta egyébként nem kőbe vésett törvény, a szolgáltatók önként csatlakozhattak hozzá.

A nagy európai távközlési szolgáltatók korábban is megpróbálták elérni a Google-nél, hogy részt kapjanak a céghez befolyó bevételekből. A spanyol Telefónica, a France Telecom, illetve a német Deutsche Telekom tavaly tavasszal egyhangúan állította, eurómilliárdos beruházásokra kényszerülnek, hogy az egyre népszerűbb online multimédiás szolgáltatásokat elérhetővé tegyék a tömegek számára, miközben a Google a közreműködésükkel busásan meggazdagszik. "Ezek a srácok úgy használják a hálózatot, hogy nem fizetnek senkinek" - fakadt ki Cesar Alierta, a Telefonica igazgatótanácsának elnöke. A Telefónica által vezetett csoport a jogalkotókat kapacitálja arra, hogy tegyék kötelezővé a Google számára a hirdetési bevételek megosztását, amennyiben a cég nem hajlandó ezt önként megtenni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.