:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 27. 13:23

Pocsék karácsonyi szezon után a Nintendo

A hagyományosan erős karácsonyi szezonban sem tudott fordítani az eddigi trendeken a világ egyik legnagyobb videojáték-gyártója, a Nintendo. A Wii-lufi kipukkadt, az új modell közeledtével DS-t pedig kevesebben a vártnál jóval kevesebben vették. A cég a januárban debütált 3DS kézi-konzol sikerében bízik.

A Nintendo ugyan nyereségesen tudott működni az első kilenc hónapban, a cég adózott jövedelme azonban messze (74 százalékkal) alulmúlta az egy évvel korábbi szintet: a kiotói székhelyű vállalat a márciustól decemberig terjedő időszakban 49,6 milliárd jen, vagyis 599 millió dollár nyereséget termelt, ami bőven elmarad a 66,7 milliárd jenes előzetes elemzői várakozásoktól. Éves szinten - szintén az elemzői várakozások alatt - csökkent az üzemi eredmény és az árbevétel is, előbbi 47, utóbbi 32 százalékkal (158,8 milliárd és 808 milliárd jenre).

A japán gyártó az eredmények ismertetésével egy időben közzétette, hogy a 2010-es üzleti évben mindössze 210 milliárd jenes üzemi eredménnyel számol - a vállalat hat éve nem produkált ilyen alacsony profitrátát. A Nintendo ezzel együtt csökkentette mind a Wii, mind a DS konzolok forgalmi előrejelzését is az üzleti évre: az egykor hatalmas sikert elérő mozgásérzékelős konzolból a vártnál 8,6 százalékkal, a DS-ből pedig 4,3 százalékkal kevesebbet fognak eladni.

A cég az üzleti év decemberig eltelt időszakában összesen 13,7 millió Wii konzoljátékon tudott csupán túladni, ami az előző évhez képest 20 százalékos visszaesés, a hordozható szegmensben azonban ennél is nagyobb volt a zakó: a DS konzol eladásai éves szinten harmadával estek vissza, 15,7 millió darabra. A Nintendo összességében 16 millió Wii és 22,5 millió DS videojáték eladásával számol a 2011 márciusában véget érő üzleti évében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nehéz helyzetből egyelőre jobb híján az új, 3D-s képességekkel felruházott kézi konzol lehet a kiút a Nintendo számára. A cég január 19-én, egy amszterdami sajtókonferencia keretében jelentette be, hogy következő generációs kézikonzolja, a Nintendo 3DS március 25-én kerül majd az európai boltok polcaira, 250 eurós áron. A konzol debütálása utáni hetekben legalább 25 3DS-játék jelenik meg, s nem csak a Nintendo saját sorozatai térnek vissza, de a külsős cégek is igyekeznek nagyot dobni: a Konami például Metal Gear Soliddal, a Capcom Street Fighterrel, a Ubisoft Splinter Cell-lel és Ghost Reconnal, az EA pedig Simsszel erősít majd a platformon.

A Nintendónak ugyanakkor az idei karácsonyi szezonban már egy új, jóval erősebb és fejlettebb PlayStation kézi konzollal kell majd versenyeztetnie a 3DS-t: a Sony NGP-t éppen ma jelentette be a japán vállalat, a brutális erejű, OLED-kijelzővel, 3G-s és WLAN-adatkommunikációval felvértezett videojáték többek közt keresztplatformos támogatást ígér a PlayStation 3-mal. Nem túl jó hír a Nintendo számára, hogy Wii eladásaira emellett a két újgenerációs asztali konzolhoz, az Xbox 360-hoz és a PlayStation 3-hoz tavaly megjelent mozgásérzékelős kiegészítők, a Kinect és a Move jó szereplése is negatív hatással lehet idén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.