Szerző: Koi Tamás

2011. január 27. 13:23

Pocsék karácsonyi szezon után a Nintendo

A hagyományosan erős karácsonyi szezonban sem tudott fordítani az eddigi trendeken a világ egyik legnagyobb videojáték-gyártója, a Nintendo. A Wii-lufi kipukkadt, az új modell közeledtével DS-t pedig kevesebben a vártnál jóval kevesebben vették. A cég a januárban debütált 3DS kézi-konzol sikerében bízik.

A Nintendo ugyan nyereségesen tudott működni az első kilenc hónapban, a cég adózott jövedelme azonban messze (74 százalékkal) alulmúlta az egy évvel korábbi szintet: a kiotói székhelyű vállalat a márciustól decemberig terjedő időszakban 49,6 milliárd jen, vagyis 599 millió dollár nyereséget termelt, ami bőven elmarad a 66,7 milliárd jenes előzetes elemzői várakozásoktól. Éves szinten - szintén az elemzői várakozások alatt - csökkent az üzemi eredmény és az árbevétel is, előbbi 47, utóbbi 32 százalékkal (158,8 milliárd és 808 milliárd jenre).

A japán gyártó az eredmények ismertetésével egy időben közzétette, hogy a 2010-es üzleti évben mindössze 210 milliárd jenes üzemi eredménnyel számol - a vállalat hat éve nem produkált ilyen alacsony profitrátát. A Nintendo ezzel együtt csökkentette mind a Wii, mind a DS konzolok forgalmi előrejelzését is az üzleti évre: az egykor hatalmas sikert elérő mozgásérzékelős konzolból a vártnál 8,6 százalékkal, a DS-ből pedig 4,3 százalékkal kevesebbet fognak eladni.

A cég az üzleti év decemberig eltelt időszakában összesen 13,7 millió Wii konzoljátékon tudott csupán túladni, ami az előző évhez képest 20 százalékos visszaesés, a hordozható szegmensben azonban ennél is nagyobb volt a zakó: a DS konzol eladásai éves szinten harmadával estek vissza, 15,7 millió darabra. A Nintendo összességében 16 millió Wii és 22,5 millió DS videojáték eladásával számol a 2011 márciusában véget érő üzleti évében.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nehéz helyzetből egyelőre jobb híján az új, 3D-s képességekkel felruházott kézi konzol lehet a kiút a Nintendo számára. A cég január 19-én, egy amszterdami sajtókonferencia keretében jelentette be, hogy következő generációs kézikonzolja, a Nintendo 3DS március 25-én kerül majd az európai boltok polcaira, 250 eurós áron. A konzol debütálása utáni hetekben legalább 25 3DS-játék jelenik meg, s nem csak a Nintendo saját sorozatai térnek vissza, de a külsős cégek is igyekeznek nagyot dobni: a Konami például Metal Gear Soliddal, a Capcom Street Fighterrel, a Ubisoft Splinter Cell-lel és Ghost Reconnal, az EA pedig Simsszel erősít majd a platformon.

A Nintendónak ugyanakkor az idei karácsonyi szezonban már egy új, jóval erősebb és fejlettebb PlayStation kézi konzollal kell majd versenyeztetnie a 3DS-t: a Sony NGP-t éppen ma jelentette be a japán vállalat, a brutális erejű, OLED-kijelzővel, 3G-s és WLAN-adatkommunikációval felvértezett videojáték többek közt keresztplatformos támogatást ígér a PlayStation 3-mal. Nem túl jó hír a Nintendo számára, hogy Wii eladásaira emellett a két újgenerációs asztali konzolhoz, az Xbox 360-hoz és a PlayStation 3-hoz tavaly megjelent mozgásérzékelős kiegészítők, a Kinect és a Move jó szereplése is negatív hatással lehet idén.

a címlapról