Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Pocsék karácsonyi szezon után a Nintendo

Koi Tamás, 2011. január 27. 13:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hagyományosan erős karácsonyi szezonban sem tudott fordítani az eddigi trendeken a világ egyik legnagyobb videojáték-gyártója, a Nintendo. A Wii-lufi kipukkadt, az új modell közeledtével DS-t pedig kevesebben a vártnál jóval kevesebben vették. A cég a januárban debütált 3DS kézi-konzol sikerében bízik.

A Nintendo ugyan nyereségesen tudott működni az első kilenc hónapban, a cég adózott jövedelme azonban messze (74 százalékkal) alulmúlta az egy évvel korábbi szintet: a kiotói székhelyű vállalat a márciustól decemberig terjedő időszakban 49,6 milliárd jen, vagyis 599 millió dollár nyereséget termelt, ami bőven elmarad a 66,7 milliárd jenes előzetes elemzői várakozásoktól. Éves szinten - szintén az elemzői várakozások alatt - csökkent az üzemi eredmény és az árbevétel is, előbbi 47, utóbbi 32 százalékkal (158,8 milliárd és 808 milliárd jenre).

A japán gyártó az eredmények ismertetésével egy időben közzétette, hogy a 2010-es üzleti évben mindössze 210 milliárd jenes üzemi eredménnyel számol - a vállalat hat éve nem produkált ilyen alacsony profitrátát. A Nintendo ezzel együtt csökkentette mind a Wii, mind a DS konzolok forgalmi előrejelzését is az üzleti évre: az egykor hatalmas sikert elérő mozgásérzékelős konzolból a vártnál 8,6 százalékkal, a DS-ből pedig 4,3 százalékkal kevesebbet fognak eladni.

A cég az üzleti év decemberig eltelt időszakában összesen 13,7 millió Wii konzoljátékon tudott csupán túladni, ami az előző évhez képest 20 százalékos visszaesés, a hordozható szegmensben azonban ennél is nagyobb volt a zakó: a DS konzol eladásai éves szinten harmadával estek vissza, 15,7 millió darabra. A Nintendo összességében 16 millió Wii és 22,5 millió DS videojáték eladásával számol a 2011 márciusában véget érő üzleti évében.

A nehéz helyzetből egyelőre jobb híján az új, 3D-s képességekkel felruházott kézi konzol lehet a kiút a Nintendo számára. A cég január 19-én, egy amszterdami sajtókonferencia keretében jelentette be, hogy következő generációs kézikonzolja, a Nintendo 3DS március 25-én kerül majd az európai boltok polcaira, 250 eurós áron. A konzol debütálása utáni hetekben legalább 25 3DS-játék jelenik meg, s nem csak a Nintendo saját sorozatai térnek vissza, de a külsős cégek is igyekeznek nagyot dobni: a Konami például Metal Gear Soliddal, a Capcom Street Fighterrel, a Ubisoft Splinter Cell-lel és Ghost Reconnal, az EA pedig Simsszel erősít majd a platformon.

A Nintendónak ugyanakkor az idei karácsonyi szezonban már egy új, jóval erősebb és fejlettebb PlayStation kézi konzollal kell majd versenyeztetnie a 3DS-t: a Sony NGP-t éppen ma jelentette be a japán vállalat, a brutális erejű, OLED-kijelzővel, 3G-s és WLAN-adatkommunikációval felvértezett videojáték többek közt keresztplatformos támogatást ígér a PlayStation 3-mal. Nem túl jó hír a Nintendo számára, hogy Wii eladásaira emellett a két újgenerációs asztali konzolhoz, az Xbox 360-hoz és a PlayStation 3-hoz tavaly megjelent mozgásérzékelős kiegészítők, a Kinect és a Move jó szereplése is negatív hatással lehet idén.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.