Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 27. 12:01

Gyors ütemben költözik mobilra az e-mail

Mintegy 36 százalékkal nőtt a mobiltelefonos email-használat Amerikában, miközben csökkent a webmail elérés az asztali és notebook számítógépekről - közölte a ComScore.

A 2010 őszi felmérés szerint Észak-Amerikában éves viszonylatban jelentősen, 36 százalékkal nőtt a mobiltelefonos e-mail-használat, köszönhetően az okosteletonok rohamos terjedésének. A kutatás szerint tavaly szeptember és november között mintegy 70,1 millió felhasználó havonta legalább egyszer használta mobiltelefonját az e-mail-fiók elérésére, 43 millióan pedig minden nap mobilról emaileztek. A ComScore adatai szerint az okostelefon-felhasználók mintegy 78 százaléka emailezésre is használja telefonját. A mért adatokba beleszámít az Exchange alapú e-mail és a mobilról történő webmail-elérés is.

A technológia adoptálása nem volt homogén: a 25 és 34 év közötti korosztály az átlagosnál 60 százalékkal nagyobb eséllyel használta a mobilos emailt, a 18-24 generáció pedig 46 százalékkal volt aktívabb. A felmérés eredményei szerint a férfiak mintegy 14 százalékkal voltak fogékonyabbak a telefonos e-mailre, mint a nők.

A kutatás szerint a mobilos használat felfutásával párhuzamosan csökkent a számítógépről történő webmail-elérés. A ComScore szerint mintegy 6 százalékkal kevesebb egyedi látogatója volt a böngészőn keresztül elérhető postafiókoknak, és csökkenést mutat az ilyen oldalakon eltöltött idő, valamint a megnézett oldalak száma is. A felmérés nem terjedt ki a számítógépes levelezőprogramok használatára.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mark Donovan, a ComScore alelnöke szerint a trend hátterében a kommunikációs lehetőségek körének bővülése áll. Ilyen körülmények között nem számít meglepőnek, hogy a számítógépes elérésű email fokozatos visszaesést mutat: egyrészt az e-mail mint kapcsolattartási módszer teret veszít más lehetőséggel szemben, másrészt pedig fokozatosan a telefonokra költözik a postafiókok elérése.

Hasonló trendről számol be az Intermedia, amely céges Exchange-szolgáltatásokat nyúlt. A cég által kiszolgálta 300 ezer felhasználó mintegy fele iPhone-t használt, negyedük BlackBerry-t, 13 százalékuk pedig androidos telefont. Jonathan McCormick, az Intermedia egyik vezére szerint jellemző trend, hogy a felhasználók egyre több eszközt használnak párhuzamosan adataik elérésére, például telefon és iPad kombinációt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.