Szerző: Koi Tamás

2011. január 25. 14:39

Nehéz feladat vár a Telenor új vezérigazgatójára

A vállalat szerint nem ideiglenesen itt állomásozó katona a Telenor Magyarország élén Christopher Laska, aki egy hete vette át a norvég világcég helyi leányának az irányítását. A magyar felmenővel rendelkező norvég üzletember alapvetően nem sokat változtatna a cégen, kérdés, hogy ezzel hosszú távon mire számíthat.

A Telenor Magyarország pontosan egy héttel ezelőtt, váratlanul bejelentette hogy Christopher Laska követi a céget majdnem két éve irányító Anders Jensent a vezérigazgatói székben. A magyar családi kötődésekkel is rendelkező Laska ma újságírók előtt elmondta, élete egyik legnagyobb kihívásának tekinti a felkérést, gyakorlatilag azonnal igent mondott, amikor felajánlották neki a pozíciót.

Laska az informális sajtóbeszélgetésen kijelentette: nem tervez gyökeres változásokat a Telenornál, így sem jelentős személyi változások nem várhatók, sem a márkaimázs, márkapozíció terén nem tervez fordulatot az eddigi irányhoz képest. A Telenor új vezetője a HWSW kérdésére kifejtette, a cég két saját márkás szolgáltatása, a Red Bull Mobile és a djuice sikeréről vagy kudarcáról korai lenne még ítéletet mondani, egy ilyen szolgáltatás életében pár hónap, vagy akár egy év rendkívül rövid idő, a megtérülésükkel jóval hosszabb távon számol a vállalat.

Az új cégvezető utalt rá, hogy a Telenor számára az erősen kompetitív piacon továbbra is azok a lehetőségek állnak a rendelkezésére, melyekkel eddig is élni próbált. Ezek közt említette az androidos okostelefonokra épülő promóciót, mely egy divatos trendet próbál meglovagolni, ugyanakkor egyfajta kényszerpálya is a Telenor számára, hiszen nála továbbra sem kapni iPhone-t. Laska emellett kiemelte a jelenleg zajló hálózatfejlesztési projektet is - mint mondta, a Telenor montenegrói hálózatában az irányítása alatt végrehajtott, a magyarnál jóval kisebb léptékű, de hasonló célú hálózatfejlesztés rendkívül jó eredménnyel zárult, így a kis délszláv államban jelenleg a Telenor rendelkezik a leggyorsabb mobiladat-hálózattal.


Christopher Laska: Mindenki bizakodik

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Laska előtt a következő hónapokban ettől függetlenül nehéz feladatok állnak. A cég 2010 közepétől fokozatosan piacot veszített Magyarországon mind a mobilhang-, mind a mobiladat-szegmensben, az újszerű tarifák és a készülékválaszték bővítése pedig nem hozták meg a várt fordulatot. Nem teljesített elég jól emellett egyik saját tulajdonú márkás mobilszolgáltatás sem, vagyis a Telenor sem a prémium szegmensben (Red Bull Mobile), sem a fiataloknak szóló ajánlatokkal (djuice) nem tudott áttörést elérni.

Laska számára komoly fejtörést okozhat a kormányzat hírközlési politikája is, mely az eddigi jelek szerint kevéssé kedvez a mobilszolgáltatók hálózatfejlesztési törekvéseinek. Emlékezetes, hogy a Telenor nagyjából egy éve ezernél is több rádió adóvevőt kikapcsolt, ezzel mintegy tiltakozva a hazai frekvenciadíjak számítási módszere ellen. A szolgáltató mindezen túl két riválisával együtt korábban többször is aggályát fejezte ki azért, mert Magyarország nem teremtette meg időben a jogi kereteit annak, hogy az E-GSM-sávban 3G-s adatszolgáltatást nyújthassanak az operátorok, ezzel gyakorlatilag a teljes országra kiterjedő mobil szélessávú lefedettséget biztosítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról