Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 25. 14:25

Befutott a LibreOffice 3.3

A tervezettnél korábban, már ma megjelent a LibreOffice legfrissebb változata. A változások nem jelentősek, fontosabb, hogy működik az új szervezet.

Úgy tűnik, összeállt a Document Foundation, a LibreOffice 3.3-at a tervezett időpont előtt sikerült kiadni. A szervezet közleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a döntéshozási struktúrák hamar megszülettek és összeálltak, valamint több mint nyolcvan új fejlesztő csatlakozott a projekthez. A közlemény szerint a szervezet megszilárdulása továbbra is töretlen folyamat. Elkezdődött a forráskód megtisztítása, amely a további fejlesztésekhez fog alapot biztosítani.

A LibreOffice 3.3-as verziójának újdonságai közé tartozik, hogy a programcsomag ezentúl támogatja az SVG-képformátum importálását és szerkesztését is, valamint egyszerűbbé vált a címlapformázás és a navigálás a Writer szövegszerkesztőben. Emellett ergonomikusabb lett a cellák és munkalapok kezelése a Calcban. Végre importálhatunk PDF-fájlokat is, köszönhetően egy kiterjesztés beépítésének. Változás az is, hogy egybegyúrták a nyelvi csomagokat, így a tükörszerverek terhelése jelentősen csökkent, 75 gigabájt helyett csak 11-et kell verziónként tárolni.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A LibreOffice 3.3 az előd OpenOffice 3.3 újdonságait is kivétel nélkül tartalmazza, így a szabványos betűtípusok beágyazását PDF-be, a Liberation Narrow betűtípust, a többféle dokumentumvédelmi lehetőséget, vagy akár az egymillió soros Calc munkalapokat.

Mint ismeretes, a LibreOffice az OpenOffice.org-ból kivált "szakadár" szervezet, a Document Foundation terméke. A LibreOffice hamar maga mögé állította a nyílt forráskód közösséget, így az alapértelmezett irodai csomag lesz az Ubuntu, a Red Hat és a SUSE (Novell) disztibúcióiban is, támogatói között szerepel a Google és az Open Source Initiative is. A szabad irodai programcsomag fejlesztése amúgy gyors ütemben folytatódik, február 14-re ígérik a 3.3.1-es verziót, május 2-ra pedig már a 3.4-es kiadás érkezik a tervek szerint.

a címlapról