Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 25. 13:18

Gartner: változóban az IT-vel szemben támasztott elvárások

Stabilizálódó büdzsé, új kihívások, új megoldások, a felhő és a virtualizáció segítségével remélnek megfelelni az agresszívan terjeszkedő vállalatok igényeinek, állítja a Gartner.

Nem csökkennek tovább az IT-költségvetések - állítja a Gartner szeptember és december között, több mint 2000 informatikai vezető megkérdezésével készült felmérésében. A válaszadók 34 ágazatot és 50 országot képviseltek, összesen mintegy 160 milliárd dolláros IT-költségvetéssel. Az informatikai kiadások csökkenése megállt a válaszadók szerint, sőt, óvatos, 1 százalékos emelkedéssel lehet számolni az összkiadások terén. A javuló tendenciákat mutatja, hogy a növekedésről beszámoló válaszadók háromszor többen vannak, mint akik csökkenést regisztráltak.

Még mindig a cloud és a virtualizáció a sláger

A "Reimagining IT: The 2011 CIO Agenda" néven futó kutatás vezetője, Mark McDonald szerint az adatokból kitűnik, az ipar az új technológiák felé tolódik el. "Az informatikai igazgatók és az általuk vezetett osztályok a lassan növekedő költségvetések és a növekvő örökölt kívánalmak között őrlődnek. Az új, könnyűsúlyú technológiák, mint a felhő-alapú rendszerek, a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) beindítják az IT feladatkörének újradefiniálását, nagyobb hangsúlyt fektetve a növekedésre és a stratégiai hatásra. Ez utóbbi két elem ugyanis sok szervezetből hiányzik ma."

Az adatokból kitűnik, hogy a legfontosabb két technológia a következő évben a cloud és a virtualizáció. Ez meg is felel a szűkös vállalati költségvetések keltette realitásnak, ugyanis ezek alkalmazásával kiadáscsökkentés érhető el már középtávon is. Érdekesség, hogy a döntéshozók a vártnál sokkal gyorsabban bevethetőeknek érzik a felhőalapú megoldásokat: jelenleg ugyan csak a válaszadók 3 százaléka felügyel ilyen szolgáltatást alkalmazó rendszereket, a következő három évben arányuk 43 százalékra is nőhet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felmérés tanúsága szerint a költségcsökkentés során megspórolt pénzek jórészt az IT-osztályon maradnak és nem kerülnek vissza a központi költségvetésbe, mint az eddigi években. A spórolt pénzből pedig végre sor kerülhet az olyan halogatott beruházások finanszírozására mint az infrastruktúra felújítása, valamint új projektek indulhatnak a pénzből.

Más prioritások

Az informatikai rendszerekkel kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy támogassák a vállalat növekedését, majd ezt követi az ügyfelek megszerzése és megtartása. Az eddigi legfontosabb funkció, a vállalati szintű költségcsökkentés most csak harmadik helyre volt jó. A prioritások változása összhangban van a vállalati szféra gazdasági kilátásaival: a válság hatásai jórészt elmúltak, inkább a növekedési lehetőségek maximális kiaknázására törekednek a költségek tovább faragása helyett.

A vállalati IT-osztályok költségstruktúráiban is változást jósolnak a megkérdezett döntéshozók. Míg az előző években a kiadások kétharmadát a működési költségek emésztették fel, a jövőben az Internet-alapú szolgáltatások segítségével ezt harmadával-felével csökkenteni szándékoznak.

a címlapról