Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 25. 11:02

Dobja a Neoview üzletiintelligencia-platformot a HP

A Microsofttal kötött tavalyi megállapodás és a múlt héten bejelentett közös termékek fényében nem meglepő, hogy a HP megszünteti a Neoview integrált üzletiintelligencia-platform forgalmazását.

A Neoview 2007 áprilisában rajtolt el, és amilyen nagy felhajtás övezte az érkezését, olyan észrevétlen maradt a piacon. A Forrester elemzőcég becslései szerint világszerte mindössze néhány tucat, legfeljebb száz Neoview találhatott gazdára annak ellenére, hogy az üzletiintelligencia-megoldások piaca robbanásszerűen növekedett az elmúlt évek során. A Reutersnek nyilatkozó belsős források szerint a HP több száz Neoview eladását tervezte.

A Neoview platform Itanium-alapú Integrity szerverekre épült, amelyeken NonStop operációs rendszer és és a NonStop SQL adatbázis futott, utóbbit OLTP helyett adattárház felhasználásra hangolták a HP mérnökei. A Neoview-hoz a kapcsolódó konzultációs hátteret pedig a Knighsbridge Solutions szolgáltatta, amelyet 2006 decemberében vásárolt fel a HP. 2007 elején létrejött a HP szoftverrészlegén belül a Business Intelligence Group, amely az üzletiintelligencia-megoldások fejlesztéséért felelt. A Neoview-t 2007 áprilisában mutatta be a HP, vagyis még négy évig sem húzta.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Piaci megfigyelők szerint az élesedő verseny közepette a vállalat egy meglehetősen túlárazott termékkel rukkolt elő, amely nem sok sikert aratott az IBM, a Netezza, az Oracle vagy éppen a Teradata termékeinek árnyékában, ráadásul a vállalaton belül sem kapott kiemelt fókuszt, sem pedig különösebb marketing-támogatást. Érdekesség, hogy alig egy évvel a Neoview bemutatása után megjelent Oracle Exadata rendszerhez is a HP adta a hardverplatformot, lényegében saját megoldásának sírját ásva. A HP tegnap hivatalosan is megerősítette, beszünteti a Neoview árusítását, a már eladott rendszerekhez azonban 2014-ig biztosít mindenféle támogatást.

A HP a múlt héten két üzletiintelligencia-rendszert is bemutatott, amelyek közös jellemzője, hogy kommersz hardverekre és Microsoft szoftverekre épülnek. A HP Business Decision Appliance egy SQL Server 2008 R2-t futtató szerver kisebb BI feladatokra kihegyezve, a Enterprise Data Warehouse Appliance pedig egy 2 millió dolláros nagyvállalati adattárház, amelyet a Neoview által is megcélzott piacra vezet be a HP és a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról