Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 18. 11:25

Tablettel, okostelefonnal és netbookkal támad a HP

Az egész világ a tabletek lázában ég, az Android és iOS mellett a szinte elfeledett webOS is ugrásra készül. A HP a hírek szerint hamarosan piacra dobja saját megoldását, de az ígéret nem egyszerűen a webOS-re épülő tabletről szól, hanem mellette ugyanezzel az operációs rendszerrel érkezik majd okostelefon és netbook is.

A HP úgy próbálja a Palm megvásárlásával szerzett operációs rendszerét pozícióba hozni, hogy nem egy elszigetelt eszközt dob egyszerűen piacra, hanem gondoskodik arról, hogy a felhasználók által használt különböző termékkategóriák teljesen átjárhatóak legyenek, s ugyanaz a rendszer, ugyanaz a felület és ugyanaz az alkalmazásháttér álljon rendelkezésre minden eszközön. A kulcsszó az akadálymentes és folyamatos kommunikáció a kütyük közt.

A Linux-alapú webOS egyik előnye, hogy képes többféle különböző eszközön futni, s ezek könnyedén kommunikálnak egymással az interneten keresztül. A hivatalos bejelentés február 9-én lesz, amikor a HP a sajtónak megmutatja az új eszközöket. A már korábban kiküldött meghívóban a “Think big. Think small. Think beyond” frázis is arra enged következtetni, hogy különböző méretű tabletek érkeznek, ellentétben az Apple iPad vagy épp a Samsung Galaxy Tab egységességével.

webOS tablet + okostelefon + netbook + TV?

A CES ideje alatt Todd Bradley, a HP alelnöke megerősítette újságíróknak, hogy a tableten kívül egyéb termékkategóriákban is terveznek webOS-es eszközöket, sőt, a találgatások olyan messzire mentek, hogy egyesek szerint webOS-t használó televíziók is megjelenhetnek a vállalattól.

A továbbfejlesztett webOS-ről azonban még mindig elég keveset tudunk. Bradley szerint ez az “egyetlen igazi multitasking (mobil) operációs rendszer, ahol akár 20 különböző alkalmazást is megnyitva tarthatunk, épp ezért alkalmas arra, hogy az okostelefonokon, PC-ken, s akár egyéb nagy képernyős eszközökön is futhasson”. Bradley szerint ez a bejelentés egyaránt jelentős lehetőség a HP és a felhasználók számára is.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vezető hozzátette azt is, hogy a webOS a HP részéről egy stratégiai vásárlás volt. Az okostelefon-gyártó Palmot azért vette meg a cég tavaly év közepén 1,2 milliárd dollárért, hogy a Palm által hozott megoldásokat beépítse a HP palettájába, s hogy a jövőben a Palm “agresszívebben részt vehessen a nagy profittal kecsegtető, 100 milliárd dolláros okostelefon és internetre kapcsoló mobil eszköz piacon. A HP igyekszik a webOS-t egyedivé tenni, s a tabletpiac mellett több szűz területet is bevonni egy egységes vérkeringésbe.

Késik

Igaz az új termékeknek már tavaly decemberben be kellett volna mutatkoznia, remélhetőleg a késedelem oka nem az, hogy a termék nem sikerült úgy, ahogy várták. A HP számára főleg azért kritikus a minél hamarabbi indulás, mert amikor bejelentette a cég, hogy a tabletpiacon versenybe száll, akkor a Samsung és néhány egyéb konkurens gyártó is nagyon gyorsan megjelent ezen a piacon. Az idei CES-en összesen 96 különböző tablet volt kiállítva, s a következő hónapokban továbbiak érkezése várható. A HP-nek úgy tűnik a februári bejelentés az egyetlen esélye, hogy komolyan beleszóljon idén a mobil piac alakulásába.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.