:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 18. 12:01

Küszöbön a JRuby 1.6 érkezése

Hamarosan elkészül a JRuby 1.6, amelynek kiadásra jelölt verziója mától kipróbálható. A fejlesztők ígérete szerint ez a legnagyobb lépés a platform történetében.

A Ruby Java-implementációja, a nyílt forrású JRuby már több mint öt éve készül, fejlődik, célja hogy a Java-fejlesztők a Ruby felhasználásával könnyen tudják alkalmazásaik képességeit bővíteni például webes interfésszel vagy SOA-irányba. A Rubyban megírt kód a JRubyval Java-osztállyá alakítható, például webszolgáltatás létrehozásához. A JRubyt négy programozó hozta létre, név szerint Charles Nutter, Thomas Enebo, Ola Bini és Nick Sieger. 2006-ban Enebo és Nitter a Sun Microsystems alkalmazottjaként folytatta a JRuby fejlesztését, aztán 2009 nyarán átigazoltak az Engine Yard kötelékébe, amely azóta Nick Siegert is foglalkoztatja.

A JRuby 1.6 egyik legfontosabb újdonsága, hogy teljes kompatibilitást biztosít a Ruby 1.9-es verziójával, amely végre bevezeti a Unicode-támogatást. "A legnagyobb eredmény, hogy amikor az interneten vagy, többféle szövegkódolással kell dolgoznod, ezt nagyon nehéz volt Ruby 1.8-val szépen megcsinálni" - mondta Charles Nutter. "A Ruby 1.9 nagyon sok nyelvi eszközzel bővült az elmúlt két évben és most mi is felzárkózunk."

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A JRuby 1.5 egyik legfontosabb újdonsága volt a Windows-támogatás megjelenése, a JRuby 1.6-ban ez fejlődött, a Microsoft operációs rendszerén gyorsabb és stabilabb lett a JRuby. "Újabb nagy erőfeszítéseket tettünk azért, hogy a JRuby olyan jól fusson Windowson amennyire csak lehet. Igazából a JRuby jelenleg a legjobb Ruby Windowson." Az 1.6-os verzió kompatibilis a Win32 Object Linking Enironmenttel, ezáltal lehetővé teszi a Ruby scriptek használatát Windows-komponenseken is.

A JRuby 1.6 újdonságai között lehet említeni a teljesítményjavulást is, Nutter szerint 5-10 százalékos gyorsulással érdemes kalkulálni, de természetesen ez a futtatott kódtól függ. A fejlesztők célja a sebesség további növelése, legalábbis a JRuby 1.7-nek ez az egyik fő célkitűzése. "A JVM-en futó többi dinamikus nyelvhez hasonlóan lassabb mint a Java" - mondta Nutter, aki szerint a cél az, hogy a JRuby teljesítményét a Java szintjére emeljék. A JRuby 1.7 valamikor a nyáron esedékes.

A JRuby 1.6 kiadásra jelölt (RC) verziója letölthető a projekt weboldaláról, a végleges változat az RC-vel kapcsolatos felhasználói visszajelzések függvényében készül el. A meglevő alkalmazásokat egyszerűen, az új változat telepítésével lehet frissíteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.