:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 18. 10:13

Steve Jobs ismét betegszabadságra megy

Újra betegszabadságra kényszerül Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook operatív igazgatónak adja át az irányítást. Az Apple vezére betegsége miatt két évvel ezelőtt, 2009-ben is távol töltött a cégtől több hónapot, távollétében akkor is Tim Cook vezette a céget.

Steve Jobs az Apple alkalmazottainak írt rövid levelében közölte, az igazgatótanács engedélyével határozatlan időre betegszabadságra megy, távollétében a céget Tim Cook operatív igazgató fogja irányítani. Jobs a napi üzleti döntésekben nem vesz részt, csupán a stratégiai tervezésbe szól majd bele. Az 55 éves cégvezető egészségi állapotáról semmilyen tájékoztatást nem adott, a találgatások szerint az eset a nála korábban diagnosztizált hasnyálmirigy-rákkal vagy a 2009-ben elvégzett májátültetéssel lehet összefüggésben - utóbbi miatt legyengülhetett az immunrendszere, ami nem ritkaság a transzplantált betegek körében.

A Wall Street Journal úgy tudja, az Apple vezetését és egyes dolgozóit már vasárnap értesítette Steve Jobs a terveiről, biztosítva őket, hogy az üzlet a távollétében is zavartalanul folyik tovább. Egy bennfentes szerint még a cég felsővezetőit is meglepte a bejelentés, mivel az Apple-vezér mostanában nem látszott betegnek. A New York Times informátorai szerint azonban Jobs az elmúlt hetekben egyre kevesebbet dolgozott, hetente már csak kétszer járt be az Apple központjába és vészesen lefogyott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple vezére utoljára októberben szerepelt nyilvános rendezvényen, amikor a vállalat bemutatta az új MacBook Air gépeket. Jobs valószínűleg betegsége miatt nem vett részt a CDMA-hálózatokra kapcsolódó iPhone múlt heti bejelentésén, amelyet a Verizon mobilszolgáltatóval közösen tartottak - a vállalatot Tim Cook képviselte. Egyesek szerint a News Corp. iPadre készített digitális magazinjainak bejelentését is azért kellett elhalasztani, mert Steve Jobs még nem adta rájuk áldását.

Az idei felhozatal

2009-ben Jobs már elhagyta egy időre az Apple kötelékét hogy gyógyulására koncentráljon, a távozásának híre kisebb sokkot is okozott a piacon, de ma már tudjuk, hogy a vállalat Steve Jobs nélkül is működőképes.Az Apple idei újdonságai a korábbi bejelentések fényében nagy biztonsággal megtippelhetők: év elején várható az iPad 2, amely várhatóan két kamerával és SD-kártyahellyel rendelkezik, HDMI-kimenetet, valamint nagyobb felbontású kijelzőt kaphat, nyáron pedig érkezhet a következő iPhone, aminek képességeiről egyelőre semmit sem tudni.

Valószínűleg mind a két mobil készülékbe az Apple új processzora kerül, amely már kétmagos felépítésű és az A4-nél nagyobb teljesítményű PowerVR SGX543 grafikus vezérlőt integrál - előzetes becslések szerint az A5 teljesítménye közel négyszerese az iPadet és iPhone 4-et meghajtó A4-nek. A MacBook és MacBook Pro PC-ket is bizonyára frissíteni fogja a cég az Intel év elején bejelentett Sandy Bridge generációs processzoraival, a második félév során pedig a Mac Pro munkaállomásokba is új processzorok kerülhetnek, miután az Intel tavasszal piacra dobja a Sandy Bridge mikroarchitektúrára épülő Xeonokat.

Bár Jobs hiányzása valószínűleg nem lesz érezhető az Apple pénzügyi teljesítményén vagy a termékfejlesztési terveken, a hírre a cég részvényei közel 8 százalékot vesztettek értékükből a frankfurti tőzsdén - az amerikai börzék tegnap ünnepnap miatt zárva tartottak, ezért csak ma derül ki, a hazai piacok hogyan reagálnak a rossz hírre. A vállalat ma este, a tőzsde zárása után hozza nyilvánosságra negyedik naptári negyedévre vonatkozó eredményeit, amelyek minden valószínűség szerint jól alakulnak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.