Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itthon is elérhető a BlackBerryk alkalmazás-piactere

Koi Tamás, 2011. január 17. 11:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újabb okostelefon-márka készülékeihez érhetők el itthon legálisan alkalmazások: január elején megnyitotta kapuit Magyarországon a BlackBerry App World.

Az elsősorban üzleti felhasználásra szánt BlackBerryk alkalmazás-piactere, az App World az előző héten vált elérhetővé a hazai BlackBerry-tulajdonosok számára. A beszámolók szerint a piactér a készülék típusától és a szolgáltatótól függetlenül nyitva áll mindenkinek, aki telepíti a telefonra az App World alkalmazást, valamint létrehozza saját felhasználói fiókját (BlackBerry ID) a Research in Motionnél. A gyártó eddig meglehetősen mostohán bánt a magyar felhasználókkal, így a piactérről korábban még az ingyenes alkalmazásokat sem lehetett letölteni itthonról. A rajt egyelőre félhivatalos, a RIM weboldalán szereplő információk szerint Magyarország még nem szerepel az App World országok listáján.

Az App Worldhöz a mobilos alkalmazás mellett webes felület is tartozik, ez a két platform többféleképpen képes együttműködni. A piactér böngészőbeépülő-modulja révén ha a BlackBerryt egy USB-kábelen keresztül összekötik a PC-vel, a letöltéseket azonnal szinkronizálja a rendszer a készülékkel. Az App World kliens tavaly év végén megjelent 2.0-s verziójával emellett lehetővé vált az is, hogy a letölteni kívánt alkalmazást a PC-s böngészőben kiválassza a felhasználó, majd a felületbe ágyazott QR-kódot a telefonra telepített programmal beszkennelve megkezdhesse a letöltést.

A BlackBerry App World alkalmazás-piactér más mobilos szoftverboltokhoz hasonlóan különböző tematikák alapján kategorizálja az alkalmazásokat, témákat. A nagyjából 15 ezer letölthető tartalom jó része elérhető Magyarországról, a teljes listából csak egyes régióspecifikus, vagy tartalomdisztribúciós alkalmazások hiányoznak. A felület és az alkalmazások leírásai egyelőre csak angol, francia, német, olasz, spanyol és portugál nyelveken érhetők el, és fizetni sem lehet még forintban.

A fizetős alkalmazások ellenértékét vagy PayPal-lel, vagy bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni, a rendszer utóbbiak közül csak a dombornyomott plasztikokat (VISA, MasterCard, AMEX) fogadja el. A vásárlási tranzakciókat az amerikai székhelyű Digital River e-kereskedelmi konszern bonyolítja Magyarországon is.

A BlackBerry App World tartalomdisztribúciós platform 2009. április 1-jén állt üzembe, eleinte három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában. A piactér mostanra a világ több mint 70 országában érhető el. A RIM a fizetős alkalmazások bevételei után a szokásos, 70-30 százalékos részesedésmegosztásnál kedvezőbb, 80-20 százalékos elosztást végez (vagyis a bevétel 80 százaléka a fejlesztő markát üti, igaz, ehhez egyszeri, 200 dolláros "beugrót" kell fizetnie). További egyedi jellemző, hogy bizonyos országokban az alkalmazásokért a szolgáltató számláz az ügyfélnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.