:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 13. 10:33

Több platformon megszűnik a MySQL támogatása

Az Oracle beszüntette a MySQL támogatását több operációs rendszeren is. A listán olyan platformok szerepelnek, amelyeket már elérték az életciklusuk végét, illetve olyanok, amelyeken egyszerűen nem volt elegendő kereslet a nyílt forrású adatbázisra.

A szoftvervállalat arról értesítette a MySQL-felhasználókat a héten, hogy megszünteti az adatbázis támogatását több operációs rendszeren, többek között Windows 2000-en. A döntés nem váratlan, a Windows 2000-et már maga a Microsoft sem támogatja többé, az operációs rendszer támogatási ciklusa 2010 nyarán véget ért, a szoftver július 13-án végleg nyugdíjba ment. Az "extended", azaz kiterjesztett támogatási időszak vége óta a Microsoft nem ad ki semmiféle biztonsági frissítést és nem ad műszaki támogatást a Windows 2000 operációs rendszerekhez.

Az Oracle más, elavult platformokon is befejezte a MySQL támogatását, ezek közé tartozik a Red Hat Enterprise Linux 3, amelynek életciklusa tavaly október végén ért véget. Hasonló okok miatt nem támogatott többé a SUSE Linux Enterprise Server 9 és az OpenSUSE 9 sem. A nyít operációs rendszerek közül ugyanakkor felkerült a MySQL támogatási listájára a Fedora 12 és a FreeBSD 8 mindkét verziója (x86, x64), vagyis ezen operációs rendszerek felhasználói is igénybe vehetnek hivatalos terméktámogatást a MySQL 5.x verziójához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Megszűnt a hivatalos támogatás két IBM platformhoz is, itt azonban nem az operációs rendszer elavultságára hivatkozik az Oracle, hanem az érdeklődés hiányára. Ennek értelmében többé nem támogatott a MySQL a hamarosan egyébként is nyugdíjba vonuló IBM AIX 5.3 verzión, valamint IBM i5.4 és 6.1 változatokon se. Az IBM i5.4 egyébként szintén idén éri el életciklusának a végét. Emellett az Oracle megszüntette a MySQL támogatását az Intel ICC fordítóval létrehozott általános Linux RPM (generic Linux RPM) verzióhoz is, szintén az érdeklődés hiánya miatt.

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Oracle tavaly ősszel megemelte a MySQL-hez elérhető támogatás árát, cserébe azonban több szolgáltatást is kínál. A MySQL-hez vásárolható támogatás ára mostantól a szerver méretétől függ, az új rendszerben a MySQL Standard Edition támogatás ára 1-4 foglalatos gépek esetén évente 2000 dollár, ez a legolcsóbb konstrukció, miután a Basic támogatási csomag megszűnt.

Az Oracle közleménye szerint a nem támogatott platformokra továbbra is elérhető marad a régi MySQL-verziók forráskódja. A MySQL által támogatott platformok listájáról itt lehet bővebben tájékozódni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.