HWSW

Ifjú tudósokat keres a Google

A Google története 15 évvel ezelőtt két amerikai egyetemista, Larry Page és Sergey Brin egyetemi kutatómunkájaként indult, majd amikor teljesen beszippantotta őket a keresőoldalak működésének tanulmányozása, megálmodták, hogy létrehoznak egy minden eddiginél jobb keresőt.

Azóta már tudjuk, sikerült nekik, sőt, sok egyéb más is. A Google diadalmenetében azonban nagy szerepe volt a szerencsések, Brinnek és Page-nek jó helyen, a kaliforniai Stanford Egyetemen jutott mindez eszükbe, s volt kinek megmutatni az ötletüket. Az első éveket biztosan nem élték volna túl, ha nem kapnak néhány kövér csekket, biztatást és szakmai segítséget az akkoriban eszelősnek tűnő ötletükhöz. Szerencsére a két alapító nem felejtette el, hogy a tudomány változtatja meg a világot, s ahhoz, hogy a fejlődés ne álljon meg, folyamatosan szükség van tehetséges kutatókra is, akiket ugyanúgy kellene ünnepelni, mint az élsportolókat vagy a popsztárokat.

Jöhet a következő generáció

Épp ezért a Google elhatározta, hogy segít a jelenkor fiatal tudósainak, mondhatni a jövő technológiai rocksztárjainak, s összefogva a CERN kutatóintézettel, a LEGO csoporttal, a National Geographic-kal és a Scientific American szaklappal, életre hívták a világ első globális online tudományos versenyét, a Google Science Fair [1]-t. A kihívás a világ minden diákja számára nyitott, s az Intel által támogatott IISEF (Intel International Science and Engineering Fair) versenyéhez hasonlóan itt is a fiatal, középiskolás korosztály nevezhet 13-tól 18 éves korig. A részvételhez semmi másra nincs szükség, mint egy számítógépre internetkapcsolattal és egy böngészőre.

xA Google nem zárja ki azokat sem, akik helyi vagy regionális szinten már bemutatták ötleteiket, sőt bátorítja ezeket az embereket, hogy méressék meg magukat a globális mezőnyben is. Mivel a verseny fő részében személyes jelenlétre nincs szükség, ezért valóban bárkinek van esélye, függetlenül attól, hogy Manhattan belvárosából, egy ázsiai rizsföld mellől vagy éppen egy magyar településről vág neki a küldetésnek. Az egyéni indulás mellett lehetőség van csapatban is jelentkezni, maximum három fővel.

Utazás Galapagosra vagy a részecskegyorsítóhoz

A világ minden tájáról érkező pályázatok között semmilyen regionális besorolás nem lesz, tehát nincsenek területi döntők, az indiai, írországi, vagy éppen magyar ötletek ugyanabban a kalapban lesznek, mint a kanadai és kambodzsai ötletek. A díjak közt van olyan is, ami a tudományos előrejutásban nem számít túl sokat, például a National Geographic Explorer szervezésében egy  utazás a Galapagos-szigetekre, de emellett a mérnöki, feltalálói pályára igyekvők számára sokkal csábítóbb ösztöndíjak, vagy éppen egy 5 napos gyakorlat a svájci CERN-ben miatt is megéri jelentkezni. Az igazi díj persze itt is a hírnév és a lehetőség, amit a legjobb ötletek kapnak majd.  Előfordulhat, hogy a 2010-es évek végének új Mark Zuckerbergjei, Larry Page-ei és Sergey Brinjei innen fognak kikerülni.

A jelentkezési menete egyszerű: a GSF honlapján kell regisztrálni [2], majd a projektet fel kell tölteni, Google Site [3]-ként legkésőbb április 4-ig. A fiatal korhatár miatt természetesen szükség van a szülői meghatalmazásra is. A középdöntőbe kerültek névsora pedig május elején derül majd ki, s azok a munkák már nyilvánosan is elérhetőek lesznek, s a közönség is szavazhat kedvenceire. A 15 döntős pedig meghívást kap a Google Mountain View-ban lévő főhadiszállására, ahol július 11-én eldől, hogy az egyes korcsoportokon belül ki az új tudományos világsztárok.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.google.com/events/sciencefair/#utm_campaign=en_US&utm_medium=launchblog&utm_source=gsf
[2] https://services.google.com/fb/forms/gosfregistration/
[3] https://sites.google.com/site/sites/system/app/pages/meta/dashboard/create-new-site?st=https://sites.google.com/site/sciencefairsubmission/&title=Google+Science+Fair+Project+Template&pli=1
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/45957/google-science-fair-tudomany-diak-verseny-oktatas.html
Író: Dojcsák Dániel (dojcsak.daniel kukac hwsw.hu)
Dátum: 2011. január 13. 09:25
Rovat: high-tech