Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 11. 10:10

Távozik az AMD vezetője

Váratlanul lemondott az AMD elnök-vezérigazgatói pozíciójáról Dirk Meyer, aki 2008-ban vette át a cég irányítását. A Wall Street Journalnak nyilatkozó bennfentes források szerint az igazgatótanács elégedetlen volt a vállalat növekedési ütemével.

A cél az okostelefonok, tabletek piaca

Tegnap este, a tőzsde zárása után az AMD bejelentette, lemondott tisztségéről Dirk Meyer elnök-vezérigazgató. Meyer karrierje kezdetén az Intelnél, majd a Digital Equipment Corporationnél dolgozott különféle szerverchipeken, majd 1996-ban igazolt az AMD-hez, ahol továbbra is processzorfejlesztésekkel foglalkozott - az ő munkáját dicséri az Athlon, amivel a vállalat az évezred elején sikerrel vette fel a harcot az Intellel. 2001-ben nevezték ki a processzorfejlesztő részleg vezetőjévé, 2006-ban operatív igazgatóvá, majd 2008-ben elnök-vezérigazgatóvá.

Az AMD irányítását Thomas Seifert pénzügyi vezető veszi át átmenetileg, amíg Meyer utódát meg nem találják. Seifert megtartja jelenlegi pozícióját és jelezte, nem kíván az AMD elnök-vezérigazgatójaként dolgozni. Bennfentes források szerint az AMD olyan, "látnok" típusú vezetőt keres, akinek irányítása alatt sikeresen be tud lépni az ultramobil szegmensbe, vagyis a hatalmas növekedés előtt álló tabletek, okostelefonok és egyéb eszközök piacára.

Az iparágat meglepte Dirk Meyer bejelentése, mivel hosszú évek után végre stabilizálódott az AMD helyzete, amit az is mutat, hogy a tavalyi negyedik negyedéves eredmények a vártnál jobbak. Bennfentes források és az AMD kommunikációja alapján azonban nem Meyer döntéséről van szó, az igazgatótanács határozott úgy, hogy megválnak tőle, mivel elégedetlenek voltak a cég növekedésének ütemével. "Az igazgatótanács úgy látja, jó lehetőségeink vannak a növekedésre és a pénzügyi megtérülésre, és egy vezetőváltás segítségével felgyorsulhat a célok elérése" - mondta a Wall Street Journalnak a cég szóvivője. "Jó irányba haladunk, a probléma a sebességgel van és hogy miként tudnánk ezt növelni."

Jó az irány, de lassú a hajó

Jerry Sanders, az AMD szókimondó társalapítója már kevéssé volt lelkes, szégyenletesnek nevezte az igazgatótanács döntését. "Egyszerűen nem értik ezt az ipart" - mondta Sanders. "Még mindig abban bíznak, hogy egyszer csak találnak egy olyan piacot, ahol nem kell az Intellel versenyezniük." Az AMD az elmúlt években nem tudta érdemben felvenni a versenyt az Intellel, amely minden páros évben új gyártástechnológiát, páratlan évben pedig új mikroarchitektúrát vezet be a piacra, ezzel folyamatossá és a versenytársak számára már-már nyomasztóvá téve technológiai fölényét. A cég emellett sikerrel lovagolta meg a notebookok és más mobil eszközök terjedését, ellentétben az AMD-vel, amelynek első igazán alacsony fogyasztású platformja csak az idei CES-en mutatkozott be. Ez volt az AMD első új mikroarchitektúrája azóta, hogy 2007 őszén elrajtolt a Barcelona.

Dirk Meyer 2008 júliusában vette át az AMD irányítását Hector Ruiztól és egyik első feladata volt a vállalat átállítása a fabless modellre. Miután az ATI felvásárlása pénzügyileg majdnem összeroppantotta a céget, kénytelen volt kiszervezni a rendkívül tőkeigényes félvezetőgyártást, ezzel 1,4 milliárd dollár bevételhez is jutott, amivel biztosította túlélését. A Globalfoundries leválasztásával és az ATI beolvasztásával foglalkozó AMD azonban minden igyekezete ellenére sem tudott jelentős előrelépést felmutatni a szerverek és a mobil eszközök piacán, amelyek a legnagyobb növekedési potenciállal bírnak és egyben a legnagyobb profittal kecsegtetnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az AMD jelenlegi desktop, mobil és szerverchipjei még mindig a 2007-ben bemutatott 10h magra épülnek, ezt a vonalat viszi tovább az év közepére ígért Llano is, amely erőteljes DX11 GPU-t is kapott. Új AMD mikroarchitektúra legkorábban év végén várható a szerverekbe szánt Bulldozerrel, amelynek megtervezésekor az volt az első számú szempont, hogy a lehető legtakarékosabban bánjon a felhasznált szilíciumterülettel, így ellensúlyozni tudja az Intel gyártástechnológiai fölényét. Az első Bulldozer chipek 32 nanométeres technológiával készülnek, megjelenésük idején az Intel már 22 nanométert vezeti be tömegtermelésben.

Sokk volt

A második legnagyobb processzorgyártó január 20-án hozza nyilvánosságra negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit, de már most közzétette előzetes adatait. Ezek alapján a bevétel 1,65 milliárd dollár körül alakult, a bruttó eredményhányad pedig 45 százalékot tett ki - mindkét érték magasabb az elemzői várakozásoknál, illetve a vállalat saját előrejelzésénél. A cég papírjai a bejelentés nyomán több mint 4 százalékot vesztettek értékükből, ami egyértelműen a Dirk Meyer távozása okozta sokkal magyarázható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról