Szerző: Koi Tamás

2011. január 4. 14:37

Tabletekre is fejleszt böngészőt az Opera

Hamarosan saját Opera böngészőt kaphatnak a nagyobb (7-10 hüvelykes képátlójú) tabletek. A norvég fejlesztő csak a felületet dolgozza át, a funkciók a mobilos változatokat használók számára ismertek lesznek.

A különböző PC-s platformokra, valamint okostelefon-rendszerekre fejlesztett böngészőivel ismertté vált Opera Software a Las Vegasban a héten kezdődő Consumer Electronics Show (CES) alatt demózza az első olyan böngészőverziót, mely kifejezetten a tabletekhez készült. Az újdonságról egyelőre nem árult el részleteket a cég, annyit mindenesetre biztos, hogy a kezelőfelülethez hozzá kellett nyúlniuk a programozóknak ahhoz, hogy a böngésző a tabletek kijelzőjén is jól mutasson.

A cég által közzétett videón az Opera androidos változatát mutatják be, amint egy Samsung Galaxy Taben fut, ugyanolyan sebességgel és lényegében ugyanazokkal a funkciókkal, mint bármilyen gyorsabb androidos okostelefonon. A program természetesen más androidos tableten is futtatható, az Opera ezzel a fejlesztési iránnyal láthatóan a hordozható táblagépek elsöprő sikerét kívánja meglovagolni - az előzetes információk szerint csak a CES-en tucatnyi új tablet mutatkozhat be.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Opera speciális változata révén a mobilos androidos verzióhoz hasonlóan a tableteken is elérhető lesz a Pinch to Zoom funkció, a cég saját fejlesztésű, multitouch-zoom megfelelője, valamint vélhetően az Opera Link is, mely segítségével a felhasználó szinkronizálja a könyvjelzőit a különböző platformokon (PC, okostelefon) használt Opera böngészők közt. A böngésző emellett várhatóan  teljes geolokációs támogatást is nyújt majd.

A fejlesztőcsapat natív androidos böngészője meglehetősen későn, csupán tavaly novemberben készült el, előtte csak az Opera Mini 5 volt elérhető a platformra. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Opera Mobile tabletes verziójából mikor készül, illetve készül-e valaha iOS-platformra fejlesztett változat. Az iPad-tulajok számára erre a platformra tavaly december óta érhető el a Skyfire, mely korlátozottan Flash-támogatást is nyújt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.