Szerző: Koi Tamás

2012. május 14. 10:54

Átkeresztelte az Apple az új iPadet

Megváltoztatta az új iPad egyes változatainak kereskedelmi elnevezését az Apple. A névváltozás azokra a termékekre vonatkozik, melyekkel mobilhálózatokra is lehet csatlakozni, de egyelőre nem él minden országban.

Egyes országokban megváltoztatta az új iPad bizonyos típusainak elnevezését az Apple. A cég amerikai, angol, kanadai vagy éppen ausztrál webáruházában fellelhető típusinformációk már nem említik az elnevezésben a 4G-s képességet, holott az Apple eredetileg "Wi-Fi + 4G" jelzéssel hozta forgalomba azokat a modelleket, melyekkel a mobilhálózatokra is csatlakozni lehet. Az új elnevezés egyszerűen csak "Wi-Fi + Cellular" lett.

Az Apple azután változtatta meg az LTE-modemmel ellátott iPadek elnevezését, hogy a cég névválasztási gyakorlatát több országban is kifogásolták nem csak a fogyasztók, hanem az érdekképviseleti szervek, hatóságok is. Az iPad Wi-Fi + 4G elnevezés kapcsán felmerült legfőbb kritika az volt, hogy nem került kellő hangsúly arra tényre, hogy a 4G-s képesség csak egyes észak-amerikai hálózatokban használható. Az már csak hab a tortán, hogy az új iPad még akkor sem tekinthető szigorú értelemben 4G-s eszköznek, ha LTE-hálózatokra tud csatlakozni.

A cupertinói cég marketinggyakorlatát először Ausztráliában támadták, majd Nagy-Britanniában is vizsgálatot indított a helyi hatóság az ügyben. A vizsgálat mindkét országban a jelentős számú fogyasztói panasz miatt indult, melyekre az Apple a vásárlók véleménye szerint nem reagált megnyugtató módon. A cég álláspontja egészen a hét elejéig világos volt: az Apple már a termék bejelentésekor említést tett arról, hogy az új iPad 4G/LTE képessége csak az Egyesült Államokban használható, és ezt mindvégig feltüntette a kommunikációban és a csomagoláson is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez utóbbi két érv miatt a gyártó gyakorlata több országban jogilag kikezdhetetlen, így többek közt a magyar törvények alapján sem marasztalnák el az Apple-t egy versenyhivatali eljárásban, vagy perben, mondta el a HWSW-nek korábban Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő, a CP Contact tanácsadó iroda ügyvezetője. De nem is indult ilyen eljárás: mint megtudtuk, a GVH-hoz ez ügyben egyetlen panasz sem érkezett, a hivatal pedig saját hatáskörében nem indított vizsgálatot.

Az új iPad termékmegjelölése egyelőre a magyar boltokban is marad a régi, a kereskedők egyelőre nem kaptak értesítést arról, hogy bármilyen marketinganyagban át kell keresztelni a terméket, és az új iPad az Apple webáruházában is a régi nevén fut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról