Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 22. 11:11

Továbbra is menetben a Red Hat

A nyílt forrású vállalati szoftverekben utazó Red Hat bevétele és nyeresége is látványosan emelkedett a harmadik pénzügyi negyedévben, a cég optimista.

Nyilvánosságra hozta a november 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozó gyorsjelentést a Red Hat. A vállalat a gazdaság fellendülésére fogja elsősorban a jó teljesítményt,

A Red Hat előfizetéses konstrukcióban értékesíti nyílt forrású szoftvereit, a felhasználók évente meghatározott összeget fizetnek a frissítésekért és a terméktámogatásért. A negyedéves bevétel 236 millió dollárt tett ki, ami éves szinten 21 százalékos növekedést jelent, ebből 198 millió dollárt tettek ki az előfizetési díjak, amelyek szintén 21 százalékkal bővültek 2009 harmadik negyedévéhez képest. Utoljára a válság kitörése előtt nőtt ekkorát az előfizetések értéke, ami a Red Hat és a piaci elemzők szerint egyaránt arra utal, hogy a gazdaság élénkülésével párhuzamosan az IT-piacon is megindult a fellendülés. A már megkötött de még nem realizált szerződések értéke 685 millió dollár volt a negyedév végén, 11 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Red Hat harmadik negyedéves nettó profitja 26 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 16 millió dollárral. Az egy részvényegységre jutó eredmény 20 centet tett ki, ami épp megfelelt a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők előrejelzésének. A vállalat ugyanakkor a vártnál optimistább kilátásokat fogalmazott meg a negyedik negyedévre. A február 28-án záruló időszakra 21-22 centes részvényenkénti nyereséget jövendöl a Red Hat, szemben az elemzők 20 centes konszenzusával.

A Red Hat novemberben indította útjára vállalati operációs rendszerének legújabb főverzióját. A Red Hat Enterprise Linux 6 leginkább a teljesítmény, skálázhatóság, megbízhatóság, illetve virtualizáció terén hoz újdonságokat, hogy még jobban kielégítse a cloud-korszak követelményeit. Az új képességek érkezésével együtt megújult a szoftver árazása is, amely immár a szerverekben található processzorok számától is függ.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról