Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Újabb béta érkezett a Firefox 4-ből

Bodnár Ádám, 2010. december 22. 12:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újabb béta jelent meg a Firefox 4-ből, amely leginkább a könyvjelzők, előzmények és tárolt adatok szinkronizációjában fejlődött a korábbiakhoz képest.

hirdetés

A Firefox 4 fejlesztése lassan komédiába illő, a májusban kiadott eredeti ütemterv alapján a programnak már meg kellett volna jelennie, októberben azonban világossá vált, 2011 előtt nem számíthatunk a végleges verzióra. A szoftverben a vártnál jóval lassabban halad a bugok javítása,  most a nyolcadik (!) bétát adta ki a Mozilla Foundation, amelyet elvileg még idén követ egy kilencedik is.

A Mozilla korábban már közölte, amennyiben nem sikerül a Firefox 4 végleges változatát novemberre elkészíteni, a megjelenést biztosan elhalasztják, mivel a december rossz időpont egy új verzió kiadására. A frissített ütemterv alapján a Firefox 4 kiadásra jelölt (RC) verziója 2011 elején debütálhat, majd ezt követheti a végleges verzió megjelenése, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. "Nem adjuk ki a szoftvert amíg nincs kész" - mondta korábban a fejlesztést vezető Mike Beltzner.

A Firefox 4 egy fontos mérföldkő a Mozilla böngészőinek sorában, mivel számos nagyszabású újítást vezet be. Ezek közé tartozik például a kezelőfelület átszabása és illesztése a Windows 7-hez, a hardveres grafikus gyorsítás, emellett a megjelenítési teljesítményt is sikerült fokozni, például a JavaScript-motor felturbózásával. A nyolcadik, de még mindig nem utolsó bétában több száz hibát javítottak a fejlesztők, emellett csiszoltak a 3D-gyorsításon (WebGL támogatás), frissült az add-on kezelő, valamint fejlődött a Sync szolgáltatás. Utóbbi arra szolgál, hogy egy felhasználó az asztali és mobil Firefox között kényelmesen meg tudja osztani a könyvjelzőket, illetve szinkronban tudja tartani a beállításokat és tárolt adatokat (pl. jelszavak), nem szükséges azokat újra begépelnie.

A Firefox 4 Beta 8 újdonságait felsoroló lista itt érhető el, a szoftvert pedig innen lehet letölteni Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. Cikkünk megjelenésekor a linkek még a Beta 7-re mutatnak, de az URL-ben a fájlnevet átírva a Beta 8 is elérhető (az egyszerűség kedvéért itt közzétesszük a windowsos angol és magyar verzió linkjét). A Sync a Firefox Mobile-lal működik együtt, amely egyelőre béta állapotban érhető el androidos okostelefonokra. Futtatásához Android 2.0 vagy újabb verzió szükséges.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!