Szerző: Koi Tamás

2010. december 17. 09:41

Kétmagos processzorral érkezik az LG telefonja

A jövő év elején forgalomba kerül a világ első, két processzormagos okostelefonja, ezzel új korszak köszönthet be az okostelefonok világában - jöhetnek a nagyobb teljesítményigényű, szebb és komplexebb alkalmazások.

Az első két processzormagos készüléket az LG jelentette be a héten, az Optimus 2X várhatóan a koreai gyártó egyik kulcsterméke lesz 2011-ben. A telefonba az NVIDIA 1 GHz-en ketyegő Tegra 2 chipje kerül majd, a gyártó pedig a chip nyers számítási teljesítményére építve többek közt full HD felbontású HDMI-kimenetet ígér, de az ígéret szerint a webböngészés is gyorsabb lesz, valamint multitask-környezetben is fürgébben reagál majd a telefon.

A 4 hüvelykes képátlójú, WVGA felbontású kijelzővel ellátott Optimus 2X megjelenése csak a kezdet, a a Texas Instruments a hónap elején tette közzé első kétmagos, okostelefonokba szánt processzorának, az 1,5 GHz-es OMAP4400-nak a specifikációit - ez a CPU a korábbi modellekhez hasonlóan minden bizonnyal népszerű lesz a készülékgyártók körében. Szintén kétmagos processzorokra épülő okostelefonok jövő évi megjelenését vizionálta a múlt héten Mike Lazaridis is, a BlackBerryket gyártó kanadai Research in Motion társelnök-vezérigazgatója.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Optimus 2X további paramétereit tekintve is impozáns felhozatalt kínál, így a mobil többek közt 8 gigabájtnyi flashmemóriával rendelkezik (ez tovább bővíthető microSD-kártyával), a mozgásvezérelt alkalmazásokat fejlesztők számára pedig jó hír, hogy az iPhone 4-hez hasonlóan lesz benne gyorsulásmérő és giroszkóp is. A telefonra a Google Android operációs rendszer 2.2-es verzióját telepítik majd gyárilag, de lesz lehetőség később a 2.3-as változatra frissíteni.

Az LG Optimus 2X elsőként a gyártó anyaországában, Dél-Koreában jelenik majd meg, a jövő hónap során. Európába egy későbbi, konkrétabban meg nem határozott időpontban érkezhet a készülék.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról