Szerző: Koi Tamás

2010. december 16. 10:17

Elkészült az Opera 11

Nem egészen egy hónappal a legutolsó bétaváltozat megjelenése után a norvég Opera Software kiadta asztali rendszerekhez fejlesztett böngészőjének legújabb, 11-es verzióját.

Az Opera 11 amellett, hogy az egyik leggyorsabb böngésző a piacon, mostantól külső fejlesztők által készített kiterjesztésekkel is bővíthető. Az Opera oldalán máris több mint 100 különféle extension érhető el, a számuk naponta 10-20 darabbal növekszik, ennyit küldenek be a lelkes fejlesztők. A kiterjesztések és az Opera Unite alkalmazások a szoftverbe épített mechanizmuson keresztül automatikusan frissülnek.

Az Opera 11 másik fontos újítása a fülek kezelését érinti és elsősorban azoknak az internetezőknek jöhet jól, akik szeretnek egyszerre akár több tucat, szélsőséges esetben több száz fület megnyitva tartani. Az új Operában lehetőségük lesz a füleket csoportosítani és a csoportokban található füleket egymásra rendezni, mintha csak papírkupacok lennének. Ha egy ilyen csoport fölé visszük az egérmutatót, megnézhetjük a csoportban levő fülek előnézeti képeit. A Firefox egyébként néhány hónapja bővült egy ilyen képességgel a Tab Candy révén, amelyet azóta Tab Panorama néven a Firefox 4-ben is el lehet már érni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

További újdonság a gesztusvezérelt irányításhoz készült súgó - az Opera 11-ben az egér megfelelő mozgatásával olyan, alapvetően egyszerűbb parancsok végezhetők el, mint az előre- és hátralapozás, a böngészőfülek bezárása, vagy éppen új oldalak megnyitása. Az új Opera mindezek mellett tovább gyorsult, illetve a fejlesztők ígérete szerint a tempót a plug-inek sem fogják visszafogni, mivel csak akkor töltődnek be, ha ténylegesen használja őket a netező. A sebességet emellett olyan fejlesztések is javítják mint a HTML5 és JavaScript-motor finomhangolása.

Annak ellenére, hogy az Opera 11 számos új képességgel gyarapodott, a mérete kisebb lett, harmadával fogyott le az Opera 10.63-hoz képest, gyorsabban tölthető le és telepíthető. A böngésző Windows, Linux és Mac platformra egyaránt elérhető a cég weboldaláról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról