Szerző: Koi Tamás

2010. december 16. 10:17

Elkészült az Opera 11

Nem egészen egy hónappal a legutolsó bétaváltozat megjelenése után a norvég Opera Software kiadta asztali rendszerekhez fejlesztett böngészőjének legújabb, 11-es verzióját.

Az Opera 11 amellett, hogy az egyik leggyorsabb böngésző a piacon, mostantól külső fejlesztők által készített kiterjesztésekkel is bővíthető. Az Opera oldalán máris több mint 100 különféle extension érhető el, a számuk naponta 10-20 darabbal növekszik, ennyit küldenek be a lelkes fejlesztők. A kiterjesztések és az Opera Unite alkalmazások a szoftverbe épített mechanizmuson keresztül automatikusan frissülnek.

Az Opera 11 másik fontos újítása a fülek kezelését érinti és elsősorban azoknak az internetezőknek jöhet jól, akik szeretnek egyszerre akár több tucat, szélsőséges esetben több száz fület megnyitva tartani. Az új Operában lehetőségük lesz a füleket csoportosítani és a csoportokban található füleket egymásra rendezni, mintha csak papírkupacok lennének. Ha egy ilyen csoport fölé visszük az egérmutatót, megnézhetjük a csoportban levő fülek előnézeti képeit. A Firefox egyébként néhány hónapja bővült egy ilyen képességgel a Tab Candy révén, amelyet azóta Tab Panorama néven a Firefox 4-ben is el lehet már érni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

További újdonság a gesztusvezérelt irányításhoz készült súgó - az Opera 11-ben az egér megfelelő mozgatásával olyan, alapvetően egyszerűbb parancsok végezhetők el, mint az előre- és hátralapozás, a böngészőfülek bezárása, vagy éppen új oldalak megnyitása. Az új Opera mindezek mellett tovább gyorsult, illetve a fejlesztők ígérete szerint a tempót a plug-inek sem fogják visszafogni, mivel csak akkor töltődnek be, ha ténylegesen használja őket a netező. A sebességet emellett olyan fejlesztések is javítják mint a HTML5 és JavaScript-motor finomhangolása.

Annak ellenére, hogy az Opera 11 számos új képességgel gyarapodott, a mérete kisebb lett, harmadával fogyott le az Opera 10.63-hoz képest, gyorsabban tölthető le és telepíthető. A böngésző Windows, Linux és Mac platformra egyaránt elérhető a cég weboldaláról.

a címlapról