Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 15. 10:15

Brutális teljesítményű vállalati SSD-k a Toshibától

A Toshiba piacra dobta saját NAND flash chipjeire és saját kontrollereire épülő SSD-it, amelyeket vállalati felhasználásra szán.

A japán vállalat által ma bemutatott, de csak 2011 elején piacra kerülő SSD-k SLC vagyis cellánként egy bitet tároló NAND flash chipekből állnak, amelyeket 32 nanométeres csíkszélességgel állít elő a Toshiba. A cég saját kontrollerchipet is tervezett a termékekhez, kimondottan vállalati felhasználásra optimalizált működéssel, erről azonban részleteket nem árult el.

A teljesítményadatok mindenesetre meggyőzőnek tűnnek. Az SSD-k 90 ezer véletlenszerű olvasási vagy 17 ezer írási művelet elvégzésére képesek egy másodperc alatt, szekvenciális olvasási és írási sebességük 510 megabájt és 230 megabájt másodpercenként. Ezzel az SSD-k nagyjából háromszor akkora szekvenciális írási és olvasási teljesítményre képesek mint a Toshiba jelenleg hozzáférhető leggyorsabb vállalati merevlemezei.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

A meghajtók meglepően sokat fogyasztanak, a vállalat 6,5 wattos teljesítményfelvételt ad meg működés közben, ami jóval több az átlagnál, sőt a 2,5" kivitelű vállalati merevlemezekkel összemérhető. Ugyanakkor a merevlemezeknél jóval nagyobb teljesítmény miatt a Toshiba SSD-k jelentősen energiahatékonyabbak a pörgő tányéros diszkeknél - egy watt teljesítményfelvételre 13800 IOPS jut.

Az MKx001GRZB típusnevű meghajtók 100, 200 és 400 gigabájtos kivitelben érhetők el 6 Gbps SAS interfésszel, 2,5 hüvelykes kivitelben. A legkisebb kapacitású SSD-re 5 év alatt 8 petabájt adat írható garantáltan, a 200 és 400 gigabájtos változatra nem ad meg írási korlátot a vállalat, minden körülmények között garantálja az 5 éves működést fáradás nélkül. A termékeket a leginkább teljesítményigényes területekre ajánlja a Toshiba, például tranzakciókezelési rendszerek "nulladik" rétegébe vagy akár naplófájlok tárolására.

a címlapról