Szerző: Bizó Dániel

2010. december 15. 10:19

Androidról is elérhető az IBM Lotus Notes

Az Android villámgyors térnyerésének hatására az IBM elkészítette vállalati mobil levelezőrendszerének portját a Google operációs rendszerére is. A Lotus Notes Traveler új kiadása révén így az Android okostelefonnal rendelkező alkalmazottak is élvezhetik a kényelmesebb hozzáférést a vállalati levelezéshez és naptárhoz.

A hírt a Lotus szoftverekért felelős termékigazgató, Ed Brill közölte blogján, a fejlesztéseket eredetileg januárban jelentette be a vállalat. Az Android támogatása a Lotus Notes Traveler legújabb, 8.5.2.1 kiadásában jelenik meg, amellyel a Google mobil operációs rendszere is kap saját natív klienst az iOS, Symbian és Windows Mobile után. A támogatás az Android 2.x generációra terjed ki, vagyis a korábbi verziókat futtató mobilokon sajnos nem működik. A kliens nem csak okostelefonokon, hanem tableteken is futhat, mint amilyen a Samsung Galaxy Tab is.

Az Android kliens működésének szerveroldali feltétele, hogy a Notes Traveler Server 8.5.2 verzióját vagy újabbat kell futtatni. A szerver mindig az aktuális kliensverzió telepítőjét tárolja el, és ajánlja fel a dolgozóknak, egyelőre ugyanakkor nem képes frissítéseket az okostelefonok felé automatizáltan kitolni. A felhasználóknak így maguknak kell a frissítésről gondoskodni, ami az IT-csapatnak növekvő támogatási terhelést okozhat, különösen a konfigurációs igény miatt.

A Lotus Notes Travelerrel az Android egy központilag menedzselhető, biztonsági politikákat kikényszerítő mobil push e-mailt, valamint szinkronizált naptár- és kapcsolati listakezelést kap. A kliensek természetesen továbbra is a Lotus Domino szerverrel kommunikálnak. A szoftver egyelőre nem támogatja a SameTime chatrendszert, amely az IBM kollaborációs megoldásokat használó vállalatoknál elterjedt azonnali üzenetküldő. Igaz, Brill egy megjegyzése alapján arra lehet következtetni, hogy szerepel a Traveler fejlesztési ütemtervén.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A felhasználók beszámolója szerint az androidos támogatás nem tökéletesen egyenértékű jelenleg az iPhone vagy iPad kliensével, utóbbiakkal ugyanis egyetlen telefonon tetszőleges számú Traveler fiókot is lehet párhuzamosan használni, ami az Androidon nem lehetséges. A fejlesztők szerint a Symphony és SmartSuite szűrők egy későbbi alverzióban érkeznek, hogy a dokumentumcsatolmányokat meg lehessen tekinteni. A szoftver nem érhető el az Android Marketen, kizárólag az IBM saját szofterkatalógusából, Domino Messaging és Enterprise Messaging Client Access licenc mellé.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról