Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 14. 09:57

Gyártásba ment a Microsoft új kisvállalati szervere

Januártól mennyiségi licencben, februártól pedig hardverrel együtt is megvásárolható a Microsoft legfeljebb 75 felhasználós kisvállalatoknak szánt új szerverre, a Windows Small Business Server 2011. Az egészen kis cégekre szabott Small Business Server 2011 Essentials csak később jön.

Elkészült és hamarosan a szervergyártókhoz kerül, januárban mennyiségi licenckonstrukcióban már elérhető is lesz a Microsoft kisvállalatoknak szánt új szerverterméke, a Small Business Server 2011 Standard. A korábban SBS7 néven fejlesztett szoftver egyenes ági leszármazottja a Small Business Server 2008-nak, a Microsoft nem változtatott a jól bevált recepten, csak a komponenseket frissítette. A Small Business Server 2011 Standard alapja a Windows Server 2008 R2, emellett tartalmazza az Exchange Server 2010 SP1-et, valamit a SharePoint Foundation Server 2010-et. Kiegészítőként (Premium Add-On) megvásárolható a Small Business Serverhez a SQL Server 2008 R2 is.

A Small Business Servert legfeljebb 75 felhasználóval rendelkező vállalatoknak szánja a Microsoft. Az egészen kicsi, 25 vagy kevesebb felhasználós környezetek számára egy teljesen új terméket dob piacra 2011 első felében. A Small Business Server 2011 Essentials (nem azonos a megszüntetett Windows Essential Business Serverrel!) elnevezése némileg csalóka, a termék ugyanis nem a Small Business Server leszármazottja, hanem a Windows Home Serverből jött létre, néhány vállalati funkció hozzáadásával.

A Home Server és a Windows Small Business Server 2011 Essentials közötti legfontosabb különbség, hogy utóbbi képes Active Directory tartományvezérlőként működni, így számos azonosságkezelésen alapuló szolgáltatás építhető rá - cserébe nem támogatja a kimondottan otthoni Home Group funkciót és nem használható médiaszerverként sem. Emellett természetesen továbbra is működnek az olyan alapfunkciók mint a fájlmegosztás, a tárolt állományok elérése akár a neten keresztül, a PC-k biztonsági mentése. A Microsoft elképzelése szerint a Small Business Server Essenatialst használó cégek a fájl- és nyomtatómegosztásra, illetve a biztonsági mentések tárolására használják majd a helyi szervert, a cég működéséhez szükséges további szolgáltatásokat (pl. e-mail, csoportmunka) pedig cloud-szolgáltatásokon keresztül vesznek igénybe

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Small Business Server 2011 kizárólag 64 bites verzióban érhető el, vagyis futtatásához 64 bites processzorra épülő szerver szükséges. A Microsoft Windows Server csapat hivatalos blogja szerint a hardvergyártó partnerek közé máris beállt az Acer, a Dell, a HP és a Fujitsu. A szoftver ára várhatóan 1000 dollár körül alakul, a CAL-okárt egyenként 72 dollárt kell fizetni. A Premium Add-On csomag 1600 dollár körüli áron lesz megvásárolható, a CAL-ok 92 dollárba kerülnek hozzá. A Small Business Server Essenatials verziója 545 dollár lesz a pletykák szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról