Szerző: Bizó Dániel

2010. december 14. 09:59

Ethernet VPN szolgáltatás a GTS optikai hálózatán

Magyarországról Szerbia felé bővítette regionális optikai gerinchálózatát a GTS Central Europe, aminek eredményeként immár kettő vonalon lép át a déli határon. A vállalat eközben Ethernet VPN szolgáltatást kezdett el kínálni.

A GTS kialakította második határkeresztezését Szerbia irányába, aminek köszönhetően immár a szerb fővárosig, Belgrádig képes nagy sebességű, redundáns hálózati összeköttetést kínálni a cégeknek a térség többi szomszédos vagy közeli országa felé. A DWDM (dense wavelength-division multiplexing) rendszerű optikai összeköttetés jelenleg 10 Gbps sebességű csatornákat használ, de a GTS szerint 40 gigabitesre is továbbfejleszthető. A határkeresztezés Tompánál valósult meg, Szeged irányából.

A szerbiai bővítés mellett a GTS megjelent a szlovén piacon is egy helyi telekommunikációs szereplővel kötött partneri megállapodással. Ennek egyik hozománya, hogy Zalaegerszeg és Rédics között 81 kilométernyi új optikát fektetett a vállalat. A vállalat a közép-európai régió országaiban már összesen 17 ezer kilométernyi saját optikai hálózattal rendelkezik, amelyet kiskereskedelmi internet és hálózati hozzáférési csomagokban vállalati ügyfeleknek,  nagykereskedelmi konstrukciókban pedig telekommunikációs partnereknek is kínál. A szerbiai jelenlét erősítése alapot szolgáltathat a volt jugoszláv államok felé történő nyitáshoz.

A GTS az optikai gerincfejlesztések mellett a regionálisan építés alatt lévő Carrier Ethernet technológiára alapozva megkezdte az Ethernet Private LAN (EP-LAN) és az Ethernet Virtual Private LAN (EVP-LAN) szolgáltatását. Ezekkel az ügyfelek a Layer 2-es szintű Ethernet protokoll hozzáférést kapnak a GTS optikai hálózatán keresztül. Ezzel nagyobb kiterjedésű területen lehetséges a hálózati eszközök szempontjából transzparens módon akár egyetlen címtartományba léptetett Ethernet-hálózatot létrehozni. Az EP-LAN portonként egy Ethernet-hálózatba képes belépni, az EVP-LAN pedig a VPN-hez hasonlóan több hálózathoz is rendelhet egy hozzáférési portot. A sebesség jelenleg 1 Gbps-ig skálázható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég Carrier Ethernet szolgáltatása júniusban indult be, elsőként az Ethernet Private Line és Ethernet Virtual Private Line szolgáltatásokkal, amelyek pont-pont összeköttetéseket képesek létrehozni, előbbi esetben portonként egyet, utóbbinál többet. A szolgáltatás elsősorban az adatközpontokat összekötő bérelt vonali szolgáltatásokat igyekszik kiváltani azoknál elvileg sokkal olcsóbban, a sávszélesség 10 Gbps is lehet. A GTS más telekommunikációs ügyfeleknek is kínál interfészt a Carrier Ethernet szolgáltatáshoz, vagyis gerincén nagyobb távolságra is elhordja azt. Jövő év végéig mintegy 450 pontot épít ki a régióban, összesen 10 millió euró beruházással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról