Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Automatikus adatmentő szolgáltatás a Vodafone-nál

Koi Tamás, 2010. december 13. 11:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hasznos segédprogramot kínál a Vodafone azok számára, akiknek valamiért pótolniuk kell már meglévő névjegyeket vagy SMS-eket a telefonjukon, netán a készülék lecserélését tervezik.

hirdetés

Az ingyenesen igénybe vehető AdatŐr a Vodafone Pakk szolgáltatáscsomag részeként a napokban vált elérhetővé. A cég többplatformos alkalmazása révén nem kell többé a számítógépes kliensprogramot használni a telefonon tárolt adatok, például a névjegyzék lementésére, ami számos helyzetben jól jöhet a telefon tulajdonosának. Ilyen szolgáltatást egyébként korábban több telefongyártó (például a Nokia) is indított, a Vodafone megoldásának különlegessége, hogy gyártótól függetlenül, több tucatnyi készülékkel kompatibilis.

Az AdatŐr jelenleg két platformon, Androidon, és Java-alapú készülékeken működik, bizonyos szolgáltatások elérhetősége változó a két rendszerkörnyezetben. Így például a javás verzióban a naptáradatok lementésére is lehetőség van, ugyanakkor az SMS-ek mentése nincs mód - ezt csak az androidos telefonnal rendelkezők érhetik el. Lényeges különbség továbbá, hogy roaming környezetben az időzített adatmentés csak az Androidon kapcsolható ki automatikusan, a javás készülékeknél kézzel kell leállítani a szinkronizációt.

Egyes, szkeptikus vélemények szerint a Vodafone AdatŐr használata komoly biztonsági aggályokat vethet fel, a Vodafone ezekre reagálva a minap közölte: a cég a vonatkozó törvényeknek megfelelően, körültekintően bánik az ügyfelek személyes adataival. A szolgáltatás felhasználási feltételeiből emellett kiderül az is, hogy a Vodafone gyakorlatilag semmilyen módon nem tud hozzáférni a felhasználók által eltárolt adatokhoz.

A céggel szerződött partner a Diovis Kft., mely egy, az EU-n belül pontosan meg nem határozott helyen működő szerverre továbbítja a felhasználó adatait. A leírás szerint az adatokat 256 bites AES-titkosítással tárolják. Ezzel együtt bizonyos esetekben (telefonszámcsere, átírás, előfizetői szerződés felmondása) harmadik fél is hozzáférhet a tárolt információkhoz, ilyenkor a felhasználónak ajánlott lemondania a szolgáltatást.

A december elseje óta elérhető szolgáltatásról bővebb információ elérhető a Vodafone weboldalán. Ugyanitt rendelhető meg a szolgáltatás is, telefonszám megadásával. A kompatibilis készülékek listája az alábbi linken érhető el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.