Szerző: Koi Tamás

2010. december 10. 12:06

Kódolt DVB-T adások, immár PC-n is

A számítógépes tévétunerek a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás terjedésével reneszánszukat élik, a készülékeknek se szeri- se száma, de az USB-s tunerek közül jelenleg csak egy tud megbirkózni kódolt adásokkal is.

Mindez addig kevés jelentőséggel bírt, amíg az Antenna Hungária nem bővítette prémium, fizetős szolgáltatással addig ingyenesen fogható MinDig TV szolgáltatását. A május végén elindított MinDig TV Extra csatornaválasztékát kódoltan sugározza a műsorszóró, a vételhez tehát olyan vevőegységgel kell rendelkezni, amelyet elláttak Conax CAS7-kompatibilis kártyaolvasóval. A beltéri egységek és a tévékészülékek gyártói számára egy ilyen olvasó beépítése mondhatni triviális folyamat, annál kevésbé kézenfekvő egy USB-s tuner esetén, márpedig a hordozható vételnek jelenleg ez a legelterjedtebb módja.

Kártyatrükk

Hazánkban ősz óta kapható az első olyan USB-s DVB-T tuner, melybe már Conax-olvasó is került - a stick természetesen nem a hagyományos, a beltéri egységek és televíziók nyílásába passzoló bankkártya-méretű plasztiklapokat fogadja, hanem egy kisebb, SIM-kártya méretű lapkát. A kártya a hagyományos lapkából pattintható ki, a forgalmazónál lehet előre perforált plasztikot kapni.

Az első USB-s tuner, ami ilyen kártyát képes fogadni, Alcor márkanéven kerül forgalomba itthon - a márka teljes egészében egy magyar cég, az Infopatika Kft. tulajdonában áll, az egységet magát pedig Kínában gyártják. Az Alcor DTV Conax külsőre semmi extrát nem nyújt, az egység nagyjából akkora mint USB-s 3G-modem, vastagsága leginkább a szabvány IEC antennacsatlakozónak köszönhető, amihez egyébként egy irányítható, kétpólusú botantenna is jár a csomagban, de természetesen akár tetőantenna, vagy bármilyen más beltéri antenna is csatlakoztatható.

A perforált Conax-kártyának külön nyílása van a tuner egyik oldalán, ez lényegében egy kis fiók, amibe nem is lehet fordítva behelyezni a kártyát - akárcsak a SIM-kártyát fogadó USB-s modemeknél. A tuneren ezen kívül egy infravörös érzékelő is található, ez a dobozban megtalálható lapos távirányító jeleit veszi.

Jól tudni matyar

A tuner beüzemeléséhez mindenképpen rendelkeznünk kell CD-olvasóval - ami egyes noteszgépek esetében már nem tartozik az alapfelszereltséghez -, az eszközillesztők ugyanis egyelőre nem találhatók meg az interneten (később ez a forgalmazó ígérete szerint változni fog). A tuner kizárólag Windows operációs rendszerekkel hajlandó együttműködni - apró figyelmesség, hogy a telepítőlemez magyar nyelvű menüt kapott, az viszont kevésbé, hogy az illesztőprogram nem rendelkezik digitális aláírással, és az addig tökéletesen üzemelő Windows 7-es rendszer egy napon belül kétszer is elszállt kék halállal a telepítés után (a jelenséggel sem azelőtt, sem a tuner használata után nem találkoztunk).

A vevőegység használatához szükség lesz a szintén a telepítőlemezen található HiDTV nevű alkalmazásra, mely már-már spártai egyszerűségével és könnyű kezelhetőségével segíti a zavartalan tévénézést. A program első indítása után automatikus csatornakeresést ajánl fel, mi azonban azt javasoljuk, hogy a gyorsabb beállítás érdekében adjuk meg a körzetünkben lévő adók csatornaszámait (mivel az Antenna Hungária jelenleg két multiplexen sugároz, ezért két csatornát kell pásztáznunk) - a beállítási folyamat így néhány másodperc alatt lezajlik.

A hangolást követően a csatornákat automatikusan eltárolja a rendszer, váltogatni köztük három felületen, a lejátszóprogram vezérlőfelületén, a jobb gombos menüben, valamint egy külön megjeleníthető csatornalista-ablakban tudunk. A csatornaváltás gyorsasága tapasztalataink szerint lassabb az átlagnál, egy kódolatlan SD-s adásra nagyjából három másodperc alatt kapcsol át a vevő, míg a kódolt tartalmak megjelenítéséhez viszont öt-hat másodperc kell.

A tuner szoftvere támogatja a timeshift funkciót, vagyis az élő adásokat megállíthatjuk és visszatekerhetjük vele, emellett azonnali vagy programozott rögzítésre is lehetőség van - utóbbinál hagyhatunk ráhagyást a műsorra, illetve gyakoriságot is beállíthatunk, ami sorozatok, vagy többrészes műsorok programozott felvételéhez jöhet jól. Az Alcor DTV Conax természetesen a teletext-oldalakat is meg tudja jeleníteni, és EPG-t, vagyis elektronikus programkalauzt is kínál, igaz meglehetősen puritán formában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Alcor Conax-vevőel ellátott USB-s tunerjével a dekóderkártya nélkül értelemszerűen csak a hét szabadon fogható földfelszíni sugárzású digitális tévéadást tudjuk fogni, érvényes kódkártya behelyezése után azonban minden további beállítás nélkül megjelennek azoknak a csatornáknak a képei is, melyeket csak díjfizetés ellenében lehet fogni (ez jelenleg tíz plusz egy további csatornát jelent). Az eszköz a kódkártya kezeléséhez külön felületet kínál, ahol többek közt meg lehet nézni a kártya érvényességét, és más, adminisztratív lekérdezéseket lehet indítani. Ez a felület elméletileg szintén tud magyarul, gyakorlatilag azonban a hibás karakterkódolás miatt egyelőre jobban járunk, ha más nyelvet választunk - ennek kijavításán már dolgoznak.

Hiánypótló

Az első itthon kapható Conax-olvasóval ellátott USB-s DVB-T stick igazi hiánypótló termék, segítségével az összes magyarországi, földi sugárzású digitális adás fogható, gyakorlatilag helyhez kötöttség nélkül. Jó hír lehet, hogy az Antenna Hungária szolgáltatási lefedettsége és az adók teljesítménye az utóbbi hetekben, hónapokban sokat javult, így egyre több helyen lehet már botantennával fogni az adást, noha a rendszert eredetileg tetőantennás vételhez tervezték.

A tuner nagyjából annyiba kerül mint egy hagyományos Conax-olvasóval ellátott DVB-T beltéri egység, a forgalmazó által meghatározott fogyasztói ár 19 900 forint. Tekintve, hogy megfelelő vétel esetén az eszközzel gyakorlatilag bármilyen modernebb PC-n nézhetünk digitális tévéadást, ez az ár reálisnak tűnhet, a gyártónak azonban a jövőben véleményünk szerint jobban oda kell figyelnie a tunerhez adott szoftverek (elsősorban az eszközillesztő) minőségére.

Az Alcor DTV Conax tunert az Infopatika Kft.-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról