Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 7. 16:57

Felturbózott Phenomok az AMD-től karácsonyra

Új Phenom II processzorokat és egy Athlon II-t adott ki az AMD, amelyek kis szerencsével még karácsony előtt megérkezhetnek az üzletekbe. Mindkét új Phenom a "Black Edition" vonalba tartozik, vagyis nincs bennük szorzózár, ami megkönnyíti a túlhajtást.

Három új processzort mutatott be az AMD, ezek közül kettő a Phenom II családot bővíti, egy pedig az Athlon II vonulatba illeszkedik. Az Athlon II X3 455-ről talán annyi elég is, hogy egy hárommagos chipről van szó, ami 3,3 GHz-es órajelen üzemel és a kedvező árat szem előtt tartó vásárlók érdeklődésére pályázik elsősorban, listaára 87 dollár, ami mai árfolyamon 18 ezer forintot jelent.

A Phenom II X6 1100T már jóval érdekesebb, mivel a legerősebb asztali chip a cég kínálatában: hat magot tartalmaz és 3,3 GHz-es névleges órajelen működik. Megtalálható benne az AMD által Turbo Core-nak hívott képesség, ami az Intel által bevezetett megoldáshoz hasonlóan képes megemelni egyes magok órajelét, amennyiben a chip nem meríti ki az előirányzott energiakeretet, ami jelen esetben 125 Watt. A "tétlen" magok órajelét 800 MHz-re csökkenti a Turbo Core, a foglaltakat pedig legfeljebb 500 MHz-cel gyorsabban hajtja a névlegesnél, amelyhez a tápfeszültséget is megemeli.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hat processzormag azonban ugyanúgy 6 megabájt harmadszintű gyorsítótáron osztozik mint a négymagos verziók esetében, ráadásul az elérhető memória-sávszélesség sem követi a magszám változását, a Phenom II X6-okban továbbra is kétcsatornás DDR3-vezérlő van. Az AMD ezzel tudta megoldani, hogy a lapkák visszamenőlegesen kompatibilisek maradjanak az X4-ekhez kiadott AM2+ és AM3 alaplapokkal, amelyekhez csak BIOS-frissítés szükséges.

A Phenom II X6 1100T már 265 dolláros listaáron (55 ezer forintért) megkapható, ezzel párhuzamosan a korábbi csúcsmodell Phenom II X6 1090T ára 235 dollárra csökkent. A Phenom II X6 chipek olyan alkalmazások (videokódolás, 3D rendering) tudják kifutni magukat, amelyek profitálnak az elérhető magasabb párhuzamosságból, ugyanakkor nem túl memóriakorlátosak és nem igénylik a magas órajelet.

Játékra továbbra is érdemesebb a kisebb magszámú, magas órajelű lapkákat beszerezni, ilyen a szintén ma bemutatott  Phenom II X2 565 Black Edition, amely 3,4 GHz-es névleges órajelű, szintén szorzózár-mentes, 6 megabájt L2 cache-sel szerelt, a listaára viszont csak 112 dollár, ami mai árfolyamon 23 ezer forintot jelent. A hatmagos chipért több mint kétszer ennyit, 265 dollárt kér az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról