:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 7. 12:43

Megnyitott a Google eBook Store

Mától a világ ismét gazdagabb lett egy kultúrát erősítő szolgáltatással, ugyanis élesben is elrajtolt a nemrégiben beharangozott Google eBook Store. Sajnos egylőre csak az Egyesült Államok lakói érhetik el.

A Google eBook Store, ahogyan korábbi cikkünkben is leírtuk, egy újszerű megközelítést használ az online könyvbeszerzésre. Ellentétben a többi népszerű e-könyv üzlettel, itt alapesetben nem letöltik a felhasználók a könyveiket, hanem az e-könyv olvasójukon, tabletjükön vagy egyéb eszközön futó böngészőben nyílik meg az olvasószoftver és a könyv is. Az online zenei streaming szolgáltatásokhoz hasonlóan így a fogyasztás és a birtoklás nem párosul egymással. Van persze lehetőség offline olvasásra is, de a Google nem ebben hisz, hanem a böngészőn keresztüli közvetítésben.

3 millió könyv

Az áruházban a felhasználók már most 3 millió könyv közül válogathatnak, ami már elegendő olvasnivalónak tűnik egy életre minden korosztályt, nemet és érdeklődési kört is belekalkulálva. Értelemszerűen a most megjelent könyvek túlnyomó része angol nyelvű, s a 3 millió darab közül százezres nagyságrendben vannak olyan könyvek, amiket pénzért vásárolhatnak meg az olvasók, a többi ingyen elérhető. A listában a klasszikusok ugyanúgy megtalálhatóak, mint a ponyvaregények és a legújabb bestsellerek.

A Google filozófiája, hogy az eBook Store egy nyitott felület legyen. Nem zárnak ki eszközöket, a kompatibilis készülékek listája szinte végtelen, hiszen nem csak az e-könyv olvasók, hanem a böngészővel rendelkező okostelefonok, tabletek, notebookok és netbookok is potenciális olvasófelületté válnak (iOS-re és Androidra külön szoftver is elérhető). Igaz a legtöbb ember, jogosan, továbbra sem szeret LCD-klijelzőn olvasni, de fontos, hogy átnézni valamit, keresni vagy válogatni is teljes értékű olvasóval tudunk a saját gépünkön.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google eBooks Web Reader segítségével, ami a böngészőben futó olvasó, sima folyamat a vásárlás, tárolás és olvasás anélkül, hogy a helyi gépen kellene tárolni bármit. Aki használ Gmailt, vagy Google Docs-ot, Picasát vagy akármilyen egyéb cloud alapú szolgáltatást, annak nem is kell magyarázni, hogy milyen előnyei vannak az online tárolásnak az offline szinkronizáció lehetőségével megfűszerezve. A kiválasztott könyvek a Google-fiókunkban tárolódnak, innen bármikor elérhetjük őket.

A Books is megmarad

A Google Books egyébként eredetileg 2004-ben indult el, amikor még a cél az volt, hogy elérhetővé és kereshetővé tegyék a világ írott, de még csak papírra nyomtatott emlékeit. Azóta 15 millió dokumentumot digitalizált a Google több mint 35 ezer kiadótól, 100 különböző országban és 400 nyelven. Az erőfeszítést több helyen jogi aggodalmak kísérték, több országban, leginkább az európaiakban a kiadók és a hatóságok is többször igyekeztek megfúrni a projektet. A 15 millió eddig beszkennelt könyv és egyéb írás természetesen továbbra is elérhető az eddig megszokott módon, a Google eBook Store nem e helyett, hanem mellette nőtt ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.