Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 6. 11:32

Megújult a Facebook

A világ legnagyobb közösségi hálózatán tegnap este nagy volt a zsongás, ugyanis lerántották a leplet az új profiloldal dizájnról. A felhasználók néhány információval többet oszthatnak meg magukról és más lett az elrendezés is. A cég szerint az új kialakítás olyan, mintha "elmesélné az adott felhasználó történetét", segít többet megtudni barátainkról.

Az átalakítás egy újabb markáns lépés az irányba, hogy a Facebook alaphely legyen az internetezők számára. A kommunikációs ráncfelvarrás után most az információs részleg is megújul, sokkal jobban arra szocializálva az embereket, hogy a barátokról, új ismerősökről itt tájékozódjanak, illetve másik oldalról arra, hogy a saját életük részleteit itt osszák meg. A legtöbb embernek ezen nem is kell sokat gondolkodni, mert a megosztás gyors, kényelmes és egyszerű.

Új és jobb profil

Az új profiloldal mindenki számára elérhető, bárki, aki erre a linkre kattint, annak élesedik az új verzió, de a legtöbben valószínűleg az ismerőseik által kapcsolódnak be, amikor a hírfolyamban látják, hogy 25 ember állította át a profilját az új verzióra. Az új oldalon egy rövid magyarázat is olvasható arról, hogy mik az új elemek, illetve egyből lehetőség van arra, hogy a felhasználók kicsit finomítsák, kibővítsék a magukról megadott adatokat. Ezt a legtöbben meg is teszik, s az elmúlt fél nap tapasztalatai azt mutatják, hogy szinte mindenki, aki átállt az új profiloldal használatára, új adatokat is adott meg, vagy aktualizálta a régieket. Ezzel a Facebook duplán nyert, hiszen a régen beírt információk helyett most egy csapásra egy friss és feltételezhetően a jövőben gyakran karbantartott adatbázisa lesz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új felület legszembetűnőbb változtatása, hogy mindenkiről egy rövid összefoglalót ad: hol dolgozik, mikor született, hol lakik, milyen nyelven beszél. Az alapadatok alatt egy fotósáv jelent meg, ahol  a profilképeken túli a megjelölt képek is helyet kapnak, ez betekintést enged az illető hétköznapjaiba. Természetesen a privát beállítások nem változnak, azaz mindenki azokat a képeket látja amiket eddig is, ha a megfelelő menübe kattintott, tehát ha letiltottuk, hogy a rólunk megjelölt képeket mások is lássák, akkor ez itt sem fog feltűnni. Illetve, ha a kirakott képek közül valamelyiket nem szeretnénk ott látni, akkor az egy pillanat alatt kiszedhető a listából.

Ismerkedjünk jobban

A profiloldalon láthatók még az adott felhasználó által lájkolt oldalak, témák, filmek, zenék és egyéb információk és természetesen továbbra is látszik a hírfolyam. A bal oldalon mostantól a korábbinál több ismerős látszik, továbbá átalakult a "Te és Gipsz Jakab" rész, ahol az éppen vizsgált személlyel közös ismerősök, fotók és érdeklődési körök vannak. Az átállás ugyan mindenki számára szabadon választható és időzíthető, de a Facebook úgy gondolja, hogy az összes felhasználó 2011 első negyedévére teszi meg ezt a lépést.

Az Egyesült Államokban egyébként a CBS tévécsatornán vasárnap este főműsoridőben Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy teljes órán keresztül beszélt az új profil felületről. Az USA 308 millió lakosa közül  több mint 150 millió Facebook felhasználó, Magyarországon pedig a 9,9 millió emberből immár 2,4 millióan facebookoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról