Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 3. 15:10

Hardveres gyorsítást is támogat a Silverlight 5

Egy webes konferencián Scott Guthrie, fejlesztői eszközökért felelős vezető mutatta be a Silverlight 5 újdonságait, amelynek bétája tavasszal, végleges verziója pedig őszre várható.

Miután a Microsoft Professional Developers Conference-en szinte szó sem esett a Silverlightról, ellenben a keynote-on szóba került az Internet Explorer 9 HTML5-kompatibilitása, sokan úgy gondolták, a vállalat végleg feladta a multimédiás alkalmazás-keretrendszer fejlesztését. A Microsoft tegnap világossá tette, nincs vége a Silverlightnak, sőt. Egy weben sugárzott előadásban Scott Guthrie mutatta meg, mire lesz képes az új verzió.

A Silverlight 5 egyik fő fejlesztési irányát a még jobb médialejátszás és a hardvertámogatás jelenti. A tegnapi előadáson elhangzottak szerint végre a Silverlightban is megjelenik a hardveres videogyorsítás, amelynek révén akár egy netbook is képes lesz 1080p videót lejátszani, amennyiben megfelelő GPUval rendelkezik. Nem csak a videók, hanem a 3D grafikák, animációk gyorsítására is használhatók a grafikus processzorok, a Silverlight 5 tehát ezen a területen is nagyot lépett előre.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Microsoft emellett felkészítette a Silverlightot arra, hogy érzékelje az energiatakarékosságra vonatkozó beállításokat, így többé nem fordulhat elő, hogy videolejátszás közben elindul a képernyővédő (mert régen nyúltunk a géphez), de az sem, hogy a videó végeztével a PC nem tud energiatakarékos állapotba kerülni. Szintén a videolejátszást érintő fejlesztés a TrickPlay, amely lehetővé teszi egy videó sebességének módosítását (gyorsítás, lassítás) anélkül, hogy a hang magassága megváltozna. A következő Silverlight-verzió már támogatni fogja a távirányítókat is.

Az alkalmazásfejlesztők számára is számos újdonságot tartogat a Silverlight 5, elsősorban az adatkötések és az MVVM (Model-View Viewmodel) területén - fontos újdonságot jelent az adatkötések (data binding) debuggolhatósága, ami gyorsítja a hibakeresést. A részletekért érdemes elolvasni a devportal cikkét és Scott Guthrie blogbejegyzését. A Silverlight-alapú üzleti alkalmazások fejlesztői annak örülhetnek, hogy megújult a szövegkezelés, tisztább és élesebb a szövegek renderelése, egyszerűen lehet több oszlopba rendezett szöveget megjeleníteni és objektumokat körbefuttatni - támogatottak az OpenType fontok is. Egy teljesen új PostScript Vector Printing API-t is kapott a platform, amely nagyobb kontrollt ad a nyomtatási feladatok felett.

Amint az ismert, a Silverlight nem csak böngészőben, hanem azon kívül is képes az alkalmazásokat futtatni. Ezen a területen újdonságot jelent, hogy a Silverlight-alkalmazások képesek új ablakokat nyitni, meg tudnak nyitni nem menedzselt könyvtárakat és hozzáférhetnek Win32 API-khoz is. Vállalati környezetben fontos lehet, hogy a Silverlight 5 már támogatja a csoportházirendeket is. Érdemes lehet még kiemelni a 64 bites IE támogatását is, valamint az IE9-ben megtalálható hardveres gyorsítás kihasználást is

A Silverlight 5 bétáját 2011 első felében adja ki a Microsoft, a HWSW tippje szerint az áprilisi MIX konferencián, amely a vállalat webfejlesztőknek szánt éves eseménye. A végleges verzió az év második felében érkezhet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.