Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Milliók hadonászhatnak a tévé előtt karácsonykor

Koi Tamás, 2010. december 02. 11:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Sikerhez vezetett a Microsoft és a Sony számára a Nintendo által kitaposott ösvény: a két cég videojátékaihoz fejlesztett mozgásérzékelős irányítókat viszik, mint a cukrot. Az idei karácsony slágere lehet a Kinect és a Move.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a karácsonyi szezon egyik legkeresettebb szórakoztatóelektronikai termékei lehetnek az Xbox 360 és PlayStation 3 játékkonzolokhoz fejlesztett mozgásérzékelős kontrollerek. A Microsoft Kinect nagyjából egy hónapja, a karácsonyi vásárlási szezon előtt került a boltokba világszerte, de az eladások már most szárnyalnak, és a Sony szerint nincs ez másként a szeptember óta kapható PlayStation Move-val sem.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

A Microsoft már korábban, alig néhány nappal a Kinect piacra dobása után éreztette, hogy az egyébként meglehetősen borsos árú - itthon több mint negyvenezer forintba kerülő - kiegészítő eladásai jól alakulnak: a cég Xbox részlegéért felelős vezérigazgató-helyettese november első felében közölte, legalább ötmillió Kinect eladásával számolnak idén Redmondban, szemben a korábbi, hárommilliós értékesítési darabszámra vonatkozó tervekkel.


Kinect-kontrollerek: nem (csak) gyerekjáték

A cég azóta világszintű eladási statisztikákat is közzétett, így tudható, hogy az ötmilliós volumen felét már a megjelenést követő 25 napban eladta a Microsoft, így a Kinect azonnal felverekedte magát minden idők legsikeresebb videojáték-kiegészítői közé. A Microsoft rendszere mellett komoly fegyvertény lehet, hogy a mélységérzékelős kamerából és iránymikrofonokból álló komplex rendszer egyszerre több ember mozgását is képes lekövetni, vagyis egyszeri beruházással lényegében az egész család szórakozása szavatolt.

A Sony pár nappal a Microsoft bejelentése után adta hírül, hogy saját, mozgásérzékelős megoldása, a PlayStation Move is komoly sikereket ért el az összes olyan régióban, ahol eddig forgalomba hozták. A Move-ból a gyártó a megjelenést követő két hónap alatt 4,1 milliót darabot szállított le világszerte, jóllehet a számok csalókák, hiszen a Sony a Microsofttal ellentéteben nem eladási darabszámot közölt, ráadásul a Move egy három komponensből álló eszköz, melynek egységei külön-külön is beszerezhetők, a Sony azonban ezek közül csak az egyik (a sztenderd kontroller) eladásai számítanak bele a statisztikákba.

A PlayStation Move ezzel együtt, illetve ebből adódóan másféle megközelítést alkalmaz a mozgásérzékelős vezérlésre, mint a Kinect. Míg utóbbi esetében a filozófia szerint a kontroller maga az emberi test, addig a Move-nál egy, vagy akár két eszköz is kerül a kézbe, ezzel a rendszer közelebb áll a Nintendo által a Wii létrehozásakor megálmodott koncepcióhoz, a WiiMote-hoz. A Sony ezzel együtt azzal is próbálja megkülönböztetni magát a Microsofttól, hogy saját megoldása pontosabb mozgásérzékelős irányítást tesz lehetővé, és jobban illeszkedik többféle játékműfajhoz.

Itthon is viszik őket

A két konzolhoz idén ősszel kiadott mozgásérzékelős kontrollerek itthon is kaphatók, jóllehet a Microsoft megoldása még most is hiánycikk, a Kinectet a legtöbb üzletben csak az Xbox 360-nal egybecsomagolva lehet megvásárolni. Vígh Attila, a cég magyarországi marketingmenedzsere lapunknak elmondta, a készletek folyamatosan érkeznek az országba, és december második felére vélhetően több helyen megoldódhat a hiány, a Microsoft illetékese ettől függetlenül azt javasolja annak, aki a karácsonyfa alatt szeretné tudni az eszközt, hogy rendelje elő valamelyik szaküzletben.

A Sony mozgásérzékelős irányítója szintén hiánycikk több kereskedőnél - mondta el lapunknak Sándor Csaba, a Sony PlayStation üzletágának hazai szakembere. Sándor hozzátette, a Move a cég várakozásain felül fogy Magyarországon, akad azonban olyan kiszerelés (a kontrollert és a PlayStation Eye kamerát is tartalmazó Starter Pack), amiből a megjelenés óta csupán egyetlen szállítmány érkezett az országba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.