Szerző: Koi Tamás

2010. december 1. 10:46

Teljes hardveres gyorsítást hoz a következő Flash Player

Az Adobe elérhetővé tette a multiplatformos Flash Player legújabb verziójának bétáját. Az új kiadás a nyáron elindított trendet viszi tovább, a fejlesztők célja a rendszer erőforrásainak hatékonyabb kihasználása.

A Flash Player 10.2 bétája új video API-t kap, a Stage Video fantázianévre keresztelt rendszer célja nem más, mint a CPU teljes tehermentesítése a videolejátszási folyamat során. A fejlesztők szerint az új API révén bizonyos rendszereken nulla százalékos extra processzorterhelés mellett lehet 1080p felbontású videókat lejátszani, az Adobe emellett azt ígéri, hogy a lejátszórutin a memóriával is takarékosabban bánik majd.

Az új Flash Player emellett további újdonságokat is tartogat a végfelhasználónknak, melyek megjelenését részben új alkalmazások feltűnése teszi indokolttá, részben pedig a felhasználói visszajelzések alapján illesztették a lejátszóba. Így például a Flash Player 10.2 már kompatibilis lesz az Internet Explorer 9 hardveres gyorsítási funkciójával, emellett a fejlesztők mostantól egyéni egérkurzorokat is készíthetnek a felülethez, valamint a videolejátszás immár megfelelően működik többmonitoros környezetekben is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Adobe Flash Player kurrens, 10.1-es változata a nyáron jelent meg, a cég ebbe a kiadásba építette bele először a grafikus processzorok támogatását, vagyis a program a GPU-k számítási kapacitásait is igénybe vette a tartalom megjelenítésekor. A Flash Player 10.1 első bétája tavaly novemberben vált elérhetővé, a végleges kiadás azóta nem csak PC-kre és Mac-re, hanem több okostelefon-platformra is elérhetővé vált.

Az új kiadás bétájának megjelenésekor az Adobe egyelőre nem közölte, hogy a végleges kód mikor készülhet el. A Flash Player 10.2 első bétája Windows, Mac OS X és Linux platformokra letölthető az Adobe Labs weboldaláról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról