:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 1. 09:20

Időutazásra is elvisz az új Google Earth

A Google Earth koncepciója továbbra is ugyanaz, a lényeg továbbra is a Föld megjelenítése s a képi információk összefésülése a térkép és egyéb adatokkal. A Google Earth 6-os verziója három alapvető újítást hoz a felhasználóknak, s leginkább a közeli nézetek minőségét javítja.

Az első fontos fejlesztés, hogy immár a Google Earth felületén is elérhető a Google Street View fotótára. Az átmenet a műholdas képek, a számítógép által generált 3D épületrajz-nézet és a Street View között végre sokkal simább, gyorsabb lett. Ha teljesen távoli nézetben lepottyantjuk a sárga "Pegman" ikont, akkor ezeket az átúsztatásokat azonnal meg is szemlélhetjük élesben. Ezzel a fejlesztéssel végre elfelejthetjük a külön kis ablakban nyíló Street View nézetet, ami nem volt kényelmes.

A második fejlesztés szintén grandiózus, ugyanis a műholdas képekből eddig kizárólag épületek 3D-s vázait generálta le a Google Earth, majd húzta rájuk torzításkorrekcióval a textúrát, de mostantól ugyanez működik a fákkal, erdőkkel és parkokkal is. Ahogy a rendelkezésre álló számítási kapacitás nő, úgy válnak képessé a Google mérnökök egyre komolyabb renderelési és modellezési feladatokat megvalósítani, s így szép lassan tényleg eljutunk oda, hogy a Google Earth-ben megkapjuk bolygónk teljes virtuális mását.

Időutazás

A harmadik változtatás eddig csak egy-egy területen jelent meg teszt jelleggel, de most már általános. A Google rendelkezésére álló régebbi műholdas és légifelvételek szép lassan beágyazódnak az Earth-be és a felhasználók már nem csak az aktuális állapotokat vizsgálhatják, hanem azokon a területeken, ahol rendelkezésre állnak történelmi felvételek, ott nem csak térben, hanem időben is mozoghatnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Két különleges példát mindenképp érdemes kiemelni, mégpedig a történelmi Londont 1945-ből, illetve Varsót 1935-ből. Ezek ugyan eddig is elérhetőek voltak, ha valaki tudta hol keresse a beállítást, de mostantól a felhasználói interfész automatikusan jelzi, ha elérhetőek régi képek is. A nagyon távoli múlt mellett érdekes lehet megnézni egyes területekről az 5-10-15 évvel ezelőtti képeket. Érdekes tapasztalat lenne például az arab vagy a kínai világ fejlődését évtizedes léptékben szemlélni.

A szoftver továbbra is az earth.google.com oldalról tölthető, de akinek már fel volt telepítve, annak csak frissítenie kell a programot. A szoftver Windows, Mac OS X és Linux alatt fut.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.