Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 30. 11:58

Lehet Visual Basicben fejleszteni Windows Phone 7-re

A Microsoft korábban már ígéretet tett arra, hogy a Windows Phone 7 platformot elérhetővé teszi a Visual Basicben fejlesztők számára, a Visual Basic for Windows Phone Developer Tools szeptember végi előzetese után megérkezett a végleges verzió.

A Visual Basic egy viszonylag könnyen elsajátítható programnyelv, ezért a kezdő programozók közkedvelt választása. Azáltal, hogy a Windows Phone 7-re is lehet Visual Basicben fejleszteni, a Microsoft számos új programozót nyerhet meg a hamarosan érkező okostelefonos platformjának, illetve egyszerűen lehetővé teszi a korábbi Windows Mobile verziókra fejlesztett Visual Basic alkalmazások portolását. Egyelőre csak Silverlight-alkalmazásokban támogatott a Visual Basic, az elsősorban játékok fejlesztésére szolgáló XNA keretrendszer támogatásra még várni kell.

Magyarországon is megmozgatta a szoftverfejlesztők fantáziáját a Windows Phone 7, a Microsofttól kapott adatok szerint közel 4 ezren töltötték le eddig a fejlesztői eszközkészletet. Ahhoz, hogy valaki el tudjon kezdeni Visual Basicben Windows Phone 7-re fejleszteni, szüksége van a Visual Studio Professional, Premium vagy Ultimate változatára (ezekből időkorlátos demó is beszerezhető), az ingyenesen letölthető Windows Phone 7 Developer Toolsra, illetve a Visual Basic for Windows Phone Developer Tools csomagra - telepítés után új projekt létrehozásakor a Visual Basic projektek között fel fog tűnni a "Silverlight for Windows Phone".

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A hazai programozók számára problémát jelenthet, hogy Magyarország még hivatalosan nem támogatott ország a Windows Phone 7-hez tartozó alkalmazás-piactéren, ezért elvileg programot sem lehet ide publikálni. Szerencsére már erre is van megkerülő megoldás, a múlt héten három ismert Windows-hacker (rafael Rivera, Long Zheng, Chris Walsh) elkészítette a ChevronWP7 nevű programot, amely lehetővé teszi a "sideloadot", vagyis alkalmazások telepítését közvetlenül a telefonra, a hivatalos piactér és az ellenőrzés megkerülésével.

A Windows Phone 7 alkalmazás-piactéren jelenleg közel 3000 szoftver érhető el, ezek harmada ingyenes. A legnépszerűbb alkalmazás a YouTube-kliens, a Facebook-kliens, az Xbox Live Extras, illetve az Adobe Reader, a legtöbbször letöltött ingyenes játék a Flowerz, a legkedveltebb fizetős játék pedig a Need for Speed. A piactér teljes kínálata online böngészhető a WP7 Applist oldalon.

a címlapról