Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 30. 10:14

Kettészakad a szerverpiac

Nyilvánosságra hozta a szerverpiac harmadik negyedévének teljesítményéről szóló elemzését a Gartner. A számok nem szolgálnak sok meglepetéssel, az x86-os kiszolgálók forgalma gyorsan emelkedik, a RISC/Itanium gépeké pedig egyre lassabban, de csökken.

A harmadik negyedévben 14,2 százalékkal 2,194 millió darabra bővült az eladott szerverek száma, a gépek értéke pedig 15,3 százalékkal 12,289 milliárd dollárra emelkedett. Ennek elsődleges magyarázata, hogy az x86-os konfigurációk közül a jobban felszerelt, erősebb modellek a kelendők, amelyek virtualizációs és konszolidációs projektek alapjául szolgálnak. Az x86-os szerverek eladásai 14,9 százalékkal bővültek darabszám alapján, értékben ez 29,5 százalékos emelkedést jelentett.

Közben folytatódott a RISC/Itanium szegmens mélyrepülése, a szállítások 10,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben, érték alapján 9,5 százalékos volt a visszaesés, derül ki a Gartner adataiból. Ez a szegmense a piacnak lényegében a válság kitörése óta nem talál magára, az eladások 2009 elején összeestek és azóta is padlón vannak. A két legnagyobb szállító, az IBM és  HP is idén tavasszal frissítették rendszereiket, de egyelőre ez sem tudta felpörgetni a keresletet. Pozitív jelek azonban már észrevehetők, a HP legutóbbi, augusztustól októberig tartó negyedévében már az Integrity-vonal 10 százalékos bevételnövekedéséről számolt be.

A gyártók rangsorában a HP vezet, a ProLiant termékvonal sikerének köszönhetően a cég jóval az átlag felett tudta növelni forgalmát, bevételarányos részesedése 32,1 százalék volt a harmadik negyedévben. A második helyen álló IBM csupán 9,9 százalékkal tudta növelni forgalmát és így 30,2 százalékos részesedést ért el. A harmadik helyezett Dell tudta nőni a legnagyobbat a vezető gyártók közül, ami nem is csoda, mivel a kínálatában csak x86-os gépek szerepelnek. A texasi cég szervereladásai 25,2 százalékkal bővültek egy év alatt, részesedése azonban még így is csak 14,6 százalék volt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A negyedik helyen álló Fujitsu mindössze 5,2 százalékos növekedést tudott felmutatni, ami vélhetően a jen erősségére vezethető vissza, a vállalat ennek ellenére stabilan őrzi pozícióját a cégek közti versenyben. Az ötödik helyen az Oracle áll, a Sunt lenyelő vállalat továbbra is visszaszorulóban van a piacon, forgalma 2,6 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Amint azt a HWSW is többször megírta, az Oracle nem kíván a tömegpiacon versenyezni, szervereit elsősorban saját szoftverei alá kínálja.

Ami a darabszám szerinti részesedést illeti, itt is a HP az első 32,6 százalékos részesedéssel, a második helyen a Dell áll (22,9%), az IBM pedig harmadik (13,1%). A negyedik legtöbb szervert a Fujitsu adta el a harmadik negyedévben, de a szállítások a piaci átlag alatt nőttek, a cég részesedése ezzel 3,4 százalékra apadt. Az ötödik legnagyobb szervergyártó az NEC, de szállításai éves szinten 2 százalékkal csökkentek, így a részesedése is apadt, 1,7 százalékra.

a címlapról