:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 29. 12:41

A tabletek miatt kevesebb PC fogy

2010-ben várhatóan 352 millió PC fogy világszerte, ami 14,3 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest, tette közzé legfrissebb előrejelzésében a Gartner. A piackutató vállalat korábban még 17,9 százalékos növekedéssel számolt.

Jövőre 409 millió darabot tesznek ki a PC-eladások, vagyis a piac 15,9 százalékkal bővül, ami szintén alatta marad a korábbi 18,1 százalékos várakozásnak. A Gartner szerint az előrejelzés megváltoztatására a vártnál jóval gyengébb lakossági kereslet miatt volt szükség, amely egyfelől a gazdasági helyzet bizonytalanságával, másfelől pedig a médiatabletek megjelenésével magyarázható. Ranjit Atwal kutatási igazgató szerint 2014-re az iPadhez hasonló médiatabletek forgalma a PC-eladások 10 százalékára rúg.

Az elemzőcég szerint nem érkezett inflexiós pontjához a piac, de van számos tényező, amely erőteljesen befolyásolja a PC-eladásokat rövid és hosszabb távon egyaránt. Egyfelől elterjednek olyan készülékek, például okostelefonok és tabletek, amelyek kényelmes mobil használatot biztosítanak, legyen szó akár az internet eléréséről, akár tartalomfogyasztásról. "Ezek az eszközök egyre inkább a PC-k kiegészítői ha nem leváltói azokon a területeken, ahol szükséges a hangos kommunikáció és nincs intenzív adatáramlás. Hosszú távon az várható, hogy az asztali PC-ket egyre inkább kiszorítják a hosztolt virtuális desktopok, amelyek ugyanakkor más eszközöket is képesek vékony kliensként használni" - mondja Raphael Vasquez elemző.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A PC-ket továbbra is nélkülözhetetlennek látjuk, de a PC-ipar képtelen volt a megújulásra és az üzleti modellje túlságosan is függ az árcsökkentéseken keresztül növelhető forgalomtól" - vélekedett George Shiffler, a Gartner elemzője. "Ahogy a piac lassul, a magukat technológiai innovációval és szolgáltatásokkal megkülönböztető cégek diktálják a jövőt. De a vezető gyártóknak még akkor is nehéz lesz magukon tartani a figyelmet az innovatívabb, egyes célokra specializált eszközökkel szemben."

Az elemzőcég úgy látja, az okostelefonok, tabletek és további "specializált" berendezések elterjedése meg fogja nyújtani a PC-k életciklusát, a vásárlók már nem fogják a gépeiket olyan sűrűn cserélgetni mint eddig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.