Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 24. 16:15

Kipróbálható az Opera 11

A norvég Opera Software kiadta asztali böngészőjéből a legújabb bétát. Az Opera 11 legfontosabb újdonsága a fülek csoportosíthatósága, illetve a kiegészítők kezelése.

Az egyik leggyorsabb böngésző az Opera, a népszerűségét azonban alighanem visszavetette, hogy nem volt bővíthető, kiegészíthető. Ezen az Opera 11 végre változtat, a vállalatnál is megjelentek a kiterjesztések, amelyek segítségével a böngésző funkcionalitása kibővíthető. Az Opera oldalán máris több mint 100 különféle extension érhető el, a számuk naponta 10-20 darabbal növekszik, ennyit küldenek be a lelkes fejlesztők. A kiterjesztések és az Opera Unite alkalmazások a szoftverbe épített mechanizmuson keresztül automatikusan frissülnek.

Az Opera 11 másik fontos újítása a fülek kezelését érintik és elsősorban azoknak az internetezőknek jöhet jól, akik szeretnek egyszerre akár több tucat, szélsőséges esetben több száz fület megnyitva tartani. Az új Operában lehetőségük lesz a füleket csoportosítani és a csoportokban található füleket egymásra rendezni, mintha csak papírkupacok lennének. Ha egy ilyen csoport fölé visszük az egérmutatót, megnézhetjük a csoportban levő fülek előnézeti képeit. A Firefox egyébként néhány hónapja bővült egy ilyen képességgel a Tab Candy révén, amelyet azóta Tab Panorama néven a Firefox 4-ben is el lehet már érni.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az új Opera az erőforrások hatékony kihasználása érdekében csak akkor tölti be a plug-ineket, amikor azokra szükség van, a cég szerint ez akár 30 százalékos teljesítménynövekedést is eredményezhet. A sebességet emellett olyan fejlesztések is javítják mint a HTML5 és JavaScript-motor finomhangolása

Annak ellenére, hogy az Opera 11 számos új képességgel gyarapodott, a mérete kisebb lett, harmadával fogyott le az Opera 10.63-hoz képest, gyorsabban tölthető le és telepíthető. Hogy ez tényleg így van-e, arról bárki meggyőződhet, a béta ugyanis mindenki számára elérhető itt.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.