Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kipróbálható az Opera 11

Bodnár Ádám, 2010. november 24. 16:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A norvég Opera Software kiadta asztali böngészőjéből a legújabb bétát. Az Opera 11 legfontosabb újdonsága a fülek csoportosíthatósága, illetve a kiegészítők kezelése.

Az egyik leggyorsabb böngésző az Opera, a népszerűségét azonban alighanem visszavetette, hogy nem volt bővíthető, kiegészíthető. Ezen az Opera 11 végre változtat, a vállalatnál is megjelentek a kiterjesztések, amelyek segítségével a böngésző funkcionalitása kibővíthető. Az Opera oldalán máris több mint 100 különféle extension érhető el, a számuk naponta 10-20 darabbal növekszik, ennyit küldenek be a lelkes fejlesztők. A kiterjesztések és az Opera Unite alkalmazások a szoftverbe épített mechanizmuson keresztül automatikusan frissülnek.

Az Opera 11 másik fontos újítása a fülek kezelését érintik és elsősorban azoknak az internetezőknek jöhet jól, akik szeretnek egyszerre akár több tucat, szélsőséges esetben több száz fület megnyitva tartani. Az új Operában lehetőségük lesz a füleket csoportosítani és a csoportokban található füleket egymásra rendezni, mintha csak papírkupacok lennének. Ha egy ilyen csoport fölé visszük az egérmutatót, megnézhetjük a csoportban levő fülek előnézeti képeit. A Firefox egyébként néhány hónapja bővült egy ilyen képességgel a Tab Candy révén, amelyet azóta Tab Panorama néven a Firefox 4-ben is el lehet már érni.

Az új Opera az erőforrások hatékony kihasználása érdekében csak akkor tölti be a plug-ineket, amikor azokra szükség van, a cég szerint ez akár 30 százalékos teljesítménynövekedést is eredményezhet. A sebességet emellett olyan fejlesztések is javítják mint a HTML5 és JavaScript-motor finomhangolása

Annak ellenére, hogy az Opera 11 számos új képességgel gyarapodott, a mérete kisebb lett, harmadával fogyott le az Opera 10.63-hoz képest, gyorsabban tölthető le és telepíthető. Hogy ez tényleg így van-e, arról bárki meggyőződhet, a béta ugyanis mindenki számára elérhető itt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.