:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 3. 08:53

Megjelent az SAP valósidejű adatelemző gépe

Partnereivel közösen az SAP megkezdte valós idejű analitikai megoldásának tesztelését az erre kiválasztott ügyfeleknél. A HANA névre hallgató célberendezés a szoftvercég szerint hatalmas áttörést ígér az üzleti intelligenciában, és abban, ahogyan a cégek működését irányítani lehet.

Ahogyan azt az SAP korábban ígérte, november végével megkezdődött a HANA forgalmazása. A HANA a High-Performance Analytics Appliance mozaikszava, amely az SAP által felvásárolt Sybase in-memory adattárolási technológiára, valamint szervergyártó partnerek hardverére épül. Ahogyan megjelölése is mutatja, az in-memory koncepció lényege, hogy az adatok nem egy klasszikus adatbázis-kezelőben találhatóak, hanem a memóriában, ahol nagyságrendekkel gyorsabban lehet elérni őket, de a párhuzamosság szintje is megugrik.

A HANA alapja a Business Analytics Engine szoftver, amely oszlopokba szervezve tárolja az adatokat, vagyis egy táblázat oszlopainak adatai következnek egymás után - ez jobban illeszkedik az elemzésekhez, ahol sokszor kell oszlopokban, vagy egynemű adatokkal matematikai vagy algoritmikus műveleteket végezni, mint például az összesítés, átlagolás, sorba rendezés, szűrés. A szoftver kereső-elemző és adatmodellező eszközökkel is rendelkezik az adatok átfésüléséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SAP reményei szerint a HANA a BusinessObjects üzleti intelligencia rendszerek, áttételesen pedig a vállalatirányítási szoftverek értékesítését is meghúzza majd, mintegy hozzáadott értékként. Ugyanakkor a cég azt ígéri, platformfüggetlen megközelítést alkalmaz, és más gyártók szoftvereivel is együttműködik. A HANA, állítja a német szoftveróriás, gond nélkül beilleszthető a meglévő infrastruktúrába, feltérképezi a vállalati hálón található adatforrásokat, és áttölti magának. Az adatok származhatnak adattárházból, OLAP rendszerből, relációs adatbázisból, szöveges, XML dokumentumokból, vagy a webről.

Csodákra képes, csak hardver kell alá

A szoftverréteg futtatásához a hardvert a vezető szervergyártók biztosítják majd, amelyek az SAP-bevezetések nagy részét is felügyelik. A jelenlegi bevezetésben a HP és az IBM vesz részt, amelyek nyolcfoglalatos Xeon rendszereikkel 64 nagy teljesítményű processzormagot, 128 utasításszálat, valamint rendre 2 és 2,5 terabájt memóriakapacitást tudnak biztosítani a villámgyors elemzésekhez. Hogy az effektív kapacitás ennek akár többszöröse is lehessen, az in-memory motor hatékony, transzparens tömörítő algoritmust alkalmaz memóriafoglalás minimalizálása érdekében, de a fürtözés is opció, így akár több száz terabájtnyi adaton is végezhetők villámgyors elemzések.

Az SAP állítja, ügyfél valódi adatain végzett mérésekkor egyetlen Xeon (Nehalem-EX) processzormag másodpercenként 10 millió komplex aggregációt tudott elvégezni, és 460 milliárd rekord is belefér a memóriába, még ezen a tömegen is néhány másodperc alatt végezhetőek elemzések. A valós adatokon alapuló lekérdezések és elemzések mellett a HANA villámgyors számítási motorjára alapozva a cégvezetők szinte azonnali feltételes ("mi lenne ha")  szimulációkat hajthatnak végre a cégen. Az SAP jelenleg az Intel Nehalem-EX architektúrájához optimalizálja a szoftvert, és szimulációi szerint ezeknél a rendszereknél is sokkal tovább, több szerverre és akár ezer magig hatékonyan skálázódik. Egy ügyfél 500 milliárd rekorddal egy percen belüli riportkészítést ért el 10 darab 32 magos Nehalem-EX blade szerveren.

A HANA inkább kiegészíti, semmint felváltja az SAP NetWeaver Business Warehouse Acceleratort és Business Objects Explorert, állítja a cég, amelyek szintén alkalmaznak in-memory technológiát. A HANA sokkal nagyobb adattömegen dolgozik, és közel valós időben, tipikusan mindössze néhány tizedmásodperces késleltetéssel replikálja azokat a forrásokból, akár OLTP rendszerekből is működés közben. A HP és az IBM december során kezdi meg az eddig szűk körben tesztelt termék szélesebb körben történő értékesítését. A HP és az IBM mellett a Fujitsu és a Cisco is készül saját HANA megoldással, ezek várhatóan jövőre kerülnek piacra.

Az SAP hosszútávú célja, hogy a HANA következő verzióival akár az OLTP adabázisokat is fel lehessen váltani, és a teljes üzletialkalmazás-portfóliót HANA-val kiszolgálni. Ezzel a cég az Oracle Database, de leginkább az Exadata eladásoknak akar alávágni, a legérzékenyebb ponton támadva az üzleti szoftverek piacán agresszíven terjeszkedő céget. Az Oracle jövő év végére ígéri saját integrált in-memory berendezését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.