Szerző: Bizó Dániel

2010. november 19. 12:50

Gyorsul a PCI Express

Elkészült a PCI Express szabvány harmadik generációjának specifikációja. A PCI Express 3.0 legfontosabb újdonsága a megduplázott átviteli sebesség, miközben megtartja visszamenőleges kompatibilitását.

Több mint 3 év munkáját követően, a vártnál korábban készült el a PCI Express (PCIe) legújabb kiadása, amely másodpercenként 8 gigatranszferre növeli meg a vonalak átviteli sebességét, szemben a PCIe 2.0 szabvány öt gigatranszferes gyorsaságával. A specifikációs munkacsoport, az  iparági vállalatokat tömörítő PCI-SIG úgy találta, hogy jelenleg és a következő évek során ez a sebesség valósítható meg költséghatékonyan az elérhető mikroelektronikai technológiával, beleértve a chipek legyártását és a huzalozáshoz használt anyagokat is.

Annak érdekében, hogy az effektív kapacitás a kitűzött céloknak megfelelően megduplázódjon, a PCI-SIG újfajta kódolást alkalmaz a magasabb hatékonyság érdekében, amelynek már nincs szüksége jelentős mennyiségű, 20 százaléknyi sávszélességre az adatok visszanyeréséhez. Tekintve, hogy ez nagyjából 25 százalékkal magasabb hatékonyságot jelent a PCIe 3.0 javára, így a 8 GT/s sebességgel vonalanként nagyjából 1008 MB/s effektív sávszélesség érhető el elméletileg, ami lényegében duplája a PCIe 2.0 maximális sebességének.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vonalak továbbra is full-duplex felépítésűek, vagyis ez a kapacitás mindkét irányban rendelkezésre áll. A vonalak számában sincs változás, továbbra is 1-32 közötti párhuzamos sínt használhat egy-egy eszköz, így a x16 eszközök által elérhető sávszélesség 16 GB/s közelében  alakulhat. A PCIe pont-pont soros kommunikációra épül, egy vonal elektronikailag irányonként egy vezetékpárra épít, több vonal esetén az adatcsomagokat a vezérlőchipek szétosztják, de az adatok kódolása vonalanként egymástól független, szemben a klasszikus PCI szabvánnyal, amely párhuzamos osztott buszt valósított meg.

A PCIe 3.0 közel négy évvel a PCIe 2.0 után jelenik meg, haszna pedig a kifejezetten extrém teljesítményigényű területek mellett a költségcsökkentésben is jelentkezhet. A sávszélesség iránt éhező eszközök számára, mint amilyen a video- és egyéb gyorsítókártyák, örvendetes a sávszélesség 16 GB/s közelébe emelkedése, valamint magasabb átviteli frekvenciának köszönhetően a késleltetések jelentős csökkenése. A limitált igényekkel rendelkező területeken pedig, mint amilyen a hálózati kapcsolatok, a jövőben csökkenteni lehet a gyártási költségeket a fajlagosan kevesebb huzalosának és olcsóbb tokozásnak köszönhetően. A várakozások szerint az első PCIe 3.0 felületű termékek jövő év első felében jelenhetnek meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról