Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 19. 10:40

Mobilos szövegszerkesztés Google Docs-ban

Mobilról eddig csak nézegethettük vagy olvashattuk a Google Docs online szerkesztőjében korábban létrehozott anyagokat, de mostantól bele is nyúlhatunk bármelyikbe, szerkeszthetjük azokat, amennyiben rendelkezünk a webes alkalmazás működtetéséhez szükséges szoftveres háttérrel.

Egy jó ideje már szinte bármilyen HTML-képes mobilon nézegethetjük a Google Docs-ban és Spreadsheetben készített dokumentumainkat, de a szerkesztés lehetősége nem volt meg. Habár elég erőltetett a gondolat, hogy valaki a mobilján ír hosszabb szövegeket vagy szerkeszt táblázatot, előfordulhat, hogy jól jön, ha bele tudunk nyúlni a korábban létrehozott anyagokba. Ha más nem, akkor egy bevásárlólista bővítésére vagy egy megosztott dokumentumban meglelt hiba javítása miatt hasznos lehet a szerkesztés.

A Google több blogján egyszerre megjelent bejegyzés szerint mostantól ez nem lesz probléma, legalábbis azoknak, akik megfelelő szoftverrel rendelkeznek a mobil eszközükön a funkció eléréséhez. Minden, legalább iOS 3.0-át futtató Apple-eszköz és Android 2.2 Froyót vagy annál frissebb verziót használó mobilon a Docs és Spreadsheet bővül egy szerkesztés gombbal. Elsőként az eddig megszokott módon betöltődik a csak olvasható verzió, s ha szükség van rá, akkor indíthatjuk a szerkesztőt is. Külön Docs-alkalmazás nincs egyelőre, így mindenkinek be kell érnie a böngészőben futó verzióval, bár az oldal betöltése után egyáltalán nem tűnik fel, hogy nem egy natív alkalmazást futtatunk.

iOS 3+ vagy Froyo

Mielőtt még minden iPhone- és Android-felhasználó rohanna kipróbálni az új funkciót, hozzá kell tenni, hogy a Google jelezte, hogy a frissítés a következő néhány nap alatt fog élesedni a felhasználóknak, illetve egyelőre csak azok élvezhetik a mobilos szerkesztést, akik a Google angol nyelvű felületét használják. A fórumokon tömegesen szomorkodnak azok a felhasználók, akik olyan androidos mobilt használnak, ami beragadt az Android 2.1-nél vagy korábbi verzióban, s a gyártó nem is tervez frissítést. Nekik rossz hír, hogy a Google Docs szerkesztő biztosan nem lesz elérhető a korábbi Androidokra, hiszen a technológia aktívan használja a Froyóban megjelent HTML5 funkciókat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mobiltelefonok mellett az iPad, illetve az androidos tabletek felhasználói számára is megnyitja a szövegszerkesztés lehetőségét a Google, ami sokkal hasznosabbnak tűnik. A 7-10 hüvelykes kijelzőkön, ha nem is túl kényelmes, de már viszonylag könnyű áttekinteni akár hosszabb szövegeket, táblázatokat is. Az új Docs-ban természetesen lehetőség van arra is, hogy valaki új dokumentumot hozzon létre, s ehhez, illetve a szerkesztéshez semmi mást nem kell tenni, mint meglátogatni a docs.google.com oldalt, vagy egy dokumentumra mutató linkre kattintani. A Docs egyébként képes egyéb formátumokat (Word, PDF, stb) is megjeleníteni, konvertálni akár mobilon keresztül is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról