Szerző: Bizó Dániel

2010. november 16. 17:25

Megjelent a GPGPU az Amazon felhőjében

Immár GPGPU kapacitás is elérhető az Amazon publikus felhőjében, jelentette be a vállalat. Az infrastruktúrát, nem meglepő módon, Fermivel szerelt NVIDIA Tesla kártyákkal szerelt szerverek kínálják. Egy virtuális GPGPU géppel 1 teraflops nyers számítási kapacitás áll rendelkezésre, de lehetőség nyílik fürtözésre is.

Az Amazon nem sokkal korábban, júliusban mutatta be a HPC fürtökhöz kínált virtuális gépét, amely lényegében egy kétutas Xeon X5570 (Nehalem-EP, 4 mag, 2,93 GHz) teljes kapacitását rendelkezésre bocsátja, 23 gigabájt memória és 1,7 terabájt dedikált háttértár társaságában. A Cluster Compute Instance néven futó virtuális HPC gépeket fürtözni is lehet, mivel az Amazon adatközpontjában 10 Gigabit Ethernettel csatlakoznak a hálózatra. Demonstrálva a koncepció működőképességét, az Amazon 880 ilyen virtuális gépet fürtözött össze, és futtatta MPI és MKL függvénytárak segítségével azon a Linpack tesztet. Az eredmény 41,82 teraflops számítási teljesítmény, amivel a világ 146. legerősebb szuperszámítógépe volna.

Ezen az úton tovább lépve az Amazon felvette az EC2 (Elastic Compute Cloud) HPC-kínálatába a GPGPU-t is, amelyeket Cluster GPU Instance névvel látott el. Az ezeket a virtuális gépeket kiszolgáló szerverek kettő Tesla M2050 kártyát alkalmaznak, egyébként paramétereikben megegyeznek a többi HPC géppel. A Fermi chipekkel szerelt Tesla M2050 kártyák 3 GB saját memóriával rendelkeznek, és 515 gigaflops elméleti csúcsteljesítménnyel bírnak 64 bites pontosságú lebegőpontos műveletek esetében, vagyis összesen 1 teraflops GPGPU kapacitáshoz jutunk a közel 100 gigaflops x86 mellett.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Fürtözésre itt is lehetőség van természetesen, az alapértelmezett limit ehhez 8 virtuális gép. E fölött jelenleg egyedi megállapodást kell kötni az Amazonnal, ami kétségtelenül a szükséges kapacitások tervezhetőségét, és a szolgáltatás hozzáférhetőségének védelmét szolgálja. Az Amazon az igények felmérését követően várhatóan ezt a korlátozást is eltörli, ahogyan tette azt a Cluster Compute példányok esetében. A cég szerint egyes ügyfelei 128 gépnél is nagyobb fürtöket futtatnak a cég felhőjében.

A HPC virtuális gépek másfajta virtualizációt alkalmaznak, mint az Amazon EC2 többi része, a jobb nyers teljesítmény elérése érdekében a multi-VM-es környezetekben használt paravirtualizációt felváltotta a hardveresen támogatott virtualizáció. Emiatt az esetleg már meglévő Amazon rendszerképek nem bootolhatóak fel a HPC virtuális gépeken, újakat kell létrehozni. Ehhez az Amazon a CentOS rendszerképét javasolja - Windows egyelőre nem érhető el a HPC virtuális gépeken. Az Amazon természetesen a futtatott alkalmazás CUDA-ra történő portolását és erőteljes optimalizációját javasolja, a fejlesztésben és tesztelésben is hatalmas segítséget jelent az EC2-ben elérhető GPGPU kapacitás.

A listaár óránként 2,1 dollár, ami fél dollárral több a normál HPC gépekénél - nincs hűségszerződés, sem belépési díj. Helyileg egyelőre csak az Egyesült Államok keleti partján található adatközpontjaiban találhatóak megfelelő gépek, így az adatok másolásánál ezt figyelembe kell venni. Ebben az árban nincs benne a rendszerképeket tároló kapacitás, sem az internetre kilépő hálózati forgalom díja. Az Amazon saját hálózatán belül nincs adatforgalmazási díj, így a fürtön belüli adatcsere nem okoz extra költséget. Van lehetőség a kapacitás időszakos szerződéses lekötésére is, egyfajta előfizetési díjjal sokkal alacsonyabb óradíjakat lehet elérni azoknak, akik huzamosabb ideig akarnak jelentős terhelést a felhőbe mozgatni, vagyis lényegében saját HPC infrastruktúra kiépítése helyett is megfontolandó.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.