:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 15. 10:11

Kína szuperszámítógépes szuperhatalommá vált

Frissült a világ szuperszámítógépeit rangsoroló Top 500 lista, az élen a kínai Tianhe-1A áll. A 10 leggyorsabb rendszer között már csak 5 amerikai van, egyre terjed a GPU-k használata.

A hétvégén megjelent a szuperszámítógépeket teljesítményük alapján rangsoroló Top 500 lista legfrissebb kiadása, ahol a várakozásoknak megfelelően az Intel Xeon és NVIDIA Tesla chipeket felvonultató kínai Tianhe-1A vette át a vezetést a Linpack benahcmark alatt mutatott egészen elképesztő 2,57 petaflopsos teljesítményével, a második helyre szorítva vissza a korábbi csúcstartó amerikai Cray XT5 Jaguart (1,75 petaflops). Emlékeztetőül, 1 petaflops másodpercenként egymilliószor egymilliárd lebegőpontos művelet elvégzését

A harmadik helyen egy másik kínai gép, a Nebulae Dawning található, amelynek 1,25 petaflopsos teljsítményét szintén NVIDIA GPU-k segítségével érte el, de hibrid felépítésű a negyedik helyen álló japán Tsubame 2.0 is, ebben szintén NVIDIA processzorok segítik az Intel Xeonokat. A novemberi Top 500 listán már 17 GPU-gyorsított szuperszámítógép van, ezek közül tízben NVIDIA-chipek dolgoznak.

Tianhe-1A

A Top 10-ben öt új gép található, az ötödik helyre is egy új belépő, a Hopper kvalifikálta magát, az amerikai energiaügyi minisztérium által üzemeltetett gép 1,05 petaflops teljesítményű, a második legerősebb rendszer az országban. A legnagyobb teljesítményű európai szuperszámítógép a francia atomenergia-hivatal Tera 100 nevű gépe, amely a hatodik helyre ért fel a listán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szuperszámítógépes világ látványos fejlődését jól érzékelteti, hogy már hét rendszer van a listán 1 petaflops feletti teljesítménnyel: a legutóbbi Top 500 rangsorban még csak három ilyen gépet tartottak nyilván. Júniusban 24,6 teraflopsszal még fel lehetett kerülni a Top 500-ra, most ehhez 31,1 teraflops teljesítményre volt szükség - a novemberi lista utolsó helyezettje júniusban még a 305. helyet foglalta el. A Top 500 rangsorban megtalálható gépek összesített teljesítménye 44,2 petaflops, júniusban még csak 32,4 petaflops volt,  egy éve pedig 27 petaflops.

Kína egyre növeli jelenlétét a mérnöki-tudományos területet támogató rendszerek területén, a legfrissebb listán az ország 42 szuperszámítógéppel képviselteti magát, ezzel az országok szerinti bontásban a második az USA mögött, megelőzve Japánt, Németországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát is. A világ legnépesebb országának előretörése figyelmeztetésül szolgálhat a Nyugat számára: a tudományos kutatások támogatására bevethető számítási kapacitás nagysága közvetlen összefüggésben van a műszaki és gazdasági versenyképességgel. A kínai "fenyegetésre" válaszul a közeljövőben valószínűleg új szuperszámítógépes projektek indulnak az Egyesült Államokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.