Szerző: Koi Tamás

2010. november 12. 12:11

A reklámiparnak is nagy lehetőség a Kinect

A Microsoft legújabb, Xbox 360 játékkonzolokhoz készült perifériájának, a mozgásérzékelős elven működő Kinectnek a sikere még a Microsoftot is meglepte. Az újdonság ráadásul nem csak a játékosok, játékfejlesztők, hanem a hirdetők számára is új kapukat nyithat meg.

A Microsoft mozgásérzékelős játékkiegészítőjének értékesítése a hét közepén indult Európában - így hazánkban is - pár nappal az észak-amerikai rajt után. A Kinecttel a Microsoft nem titkoltan azokat az alkalmi játékosokat próbálja behálózni, akiknek kevéssé szempont az élethű grafika vagy a filmszerű játékmenet, és a videojátékot sokkal inkább családi, vagy közösségi szórakozásra, kikapcsolódásra használják. Bár a koncepció nem tekinthető minden porcikáját tekintve világújdonságnak, és a szaksajtó legalábbis megosztott a Kinectet illetően, a vásárlókat mindez látszólag jottányit sem zavarja: az új kontroller hatalmas siker, ezt jelzi többek közt az is, hogy néhány országban már előjegyzésben elfogyott a nyitókészlet.

A játékkonzol visszanéz

A Kinect ugyanakkor nem csak a játékosok, valamint a játékfejlesztők kezébe ad új eszközt (bármennyire is képletes ez a játékosok esetében), hanem a reklámipar számára is. Legalábbis erre utal, hogy Dennis Durkin, a Microsoft Xbox részlegéért felelős vezetője a Wall Street Journal tudósítása szerint a minap arról beszélt befektetőknek, hogy a rendszer révén a targetált hirdetések új generációja jelenhet meg a platformon. Durkin így többek közt kiemelte, a Kinect segítségével pontosan beazonosítható, ki és mikor játszik éppen a játékkal, illetve hányan ülnek a képernyő előtt, vagyis pontosan mérhető az is, hogy a reklám hány emberhez jutott el.


A Kinect akcióban: nem mindegy, ki ül a kanapén

Durkin prezentációja láthatóan kényes pontot érintett, mivel a Microsoft a lapnak küldött nyilatkozatában gyorsan igyekezett leszögezni, hogy a cég semmiféle hasonló tevékenységre nem használja, és nem is kívánja használni a Kinectet. A redmondi vállalatnál hangsúlyozták, a cég az iparág egyik legszigorúbb adatvédelmi szabályrendszere szerint működik, így nem fordulhat elő, hogy a konzol, vagy annak bármelyik szolgáltatása hozzájárulás nélkül adatokat gyűjtsön és továbbítson a felhasználóról, vagy annak szórakozási szokásairól.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A videojátékokban megjelenő hirdetések jelentős plusz bevételt termelhetnek a játékkiadóknak, ráadásul mivel jól behatárolható, hogy az adott játékokkal mely korosztály, vagy milyen demográfiai csoport játszik, ez a hirdetési forma az egyik leghatékonyabb az összes közül. Nyilvánvaló, hogy a hirdető számára kritikus visszajelzést adhat, ha a rendszer érzékeli, hogy kikhez jut el egy hirdetés, valamint hogy az adott hirdetést hányszor látták a játékosok.

Itthon is jól fogy

Az Xbox 360 játékkonzolok mozgásérzékelős kiegészítője Magyarországon is keresett termék. A Kinectet az európai premierrel egy időben, szerdán kezdték el árulni a hazai kereskedők, de ma már csak a játékkonzollal egybecsomagolt változat kapható belőle. A legtöbb értékesítési helyen 42 ezer forintba kerülő kiegészítő szállítása folyamatos, mondta el lapunknak Vígh Attila, a hazai Xbox 360 csapat marketingese, hozzátéve, hogy karácsony előtt nagy valószínűséggel mindenki hozzájuthat a rendszerhez. A kontroller hazai eladási adatai nem nyilvánosak, mindenesetre beszédes, hogy a Microsoft csak idén világszerte ötmillió példányt értékesítene belőle, szemben a korábban tervezett hárommillióval.

A Kinectről részletes beszámoló olvasható testvérlapunk, a Gamekapocs hasábjain.

a címlapról