Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 12. 14:05

A kijelzők következő generációja a Samsung és az LG szerint

Új generációs, jövőbe mutató kijelzőket mutatott be a kimondottan kijelzőtechnológiákra szakosodott Flat Panel Display International Expón a Samsung és az LG is.

A Samsung az AMOLED-re szavaz

A kijelzőtechnológiákban élen járó koreai vállalatok, a Samsung és az LG is több újdonsággal képviseltették magukat a japán FPD International rendezvényen. A rendezvényen a Samsung egy 19 hüvelykes AMOLED kijelzőt prezentált, amely nyomtatással készült. A kiállított példány ugyan még csak 960x540 pixeles felbontású volt, de 200 cd/m2 fényereje és a 16,7 millió megjeleníthető szín versenyképesnek számít. Az OLED technológia már széles körben elterjedt például a mobiltelefonok kisebb megjelenítőiben, de a nagyobb méretű kijelzők gyártása továbbra is rendkívül drága, ezen segíthet a Samsung eljárása.

A szerves fénykibocsátó diódákra (Organic LED) alapozó kijelzők vékonyabbak az LCD-knél, kevesebb energiát fogyasztanak, hiszen nem igényelnek háttérvilágítást, képük pedig sokkal-sokkal jobb minőségű, kontrasztosabb, színei teltebbek. Ugyanakkor a technológia frissessége miatt egy OLED-alapú tévékészülék előállítási költsége közel tízszerese egy hasonló méretű LCD- vagy plazmatévéhez képest. Éppen ezért a Samsung mindaddig visszatartja az OLED TV-k értékesítését, amíg a költségeket nem tudja elfogadható szintre csökkenteni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung emellett kiállított egy 4,5 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású hajlékony AMOLED megjelenítőt is, valamint egy 10 hüvelykes LCD panelt, amely mindössze 0,4 milliméter vékony (háttérvilágítással együtt 1,8 mm) és a tömege csak 28 gramm. Összehasonlításképp a Samsung üvegalapú LCD-kijelzője ugyanekkora méretben 130 grammot nyom. A vállalat az áttörést gyanta hordozóanyag használatával érte el, ezt leszámítva a gyártási folyamat azonos a jelenlegi LCD-kijelzőjével - ennek ellenére a tömegtermelhetőség legalább 2-3 éves távolságra van, állították a kiállításon a mérnökök. A mintapéldány 1024x600 pixeles felbontással rendelkezett, fényereje 100 cd/m2, kontrasztaránya 1000:1. A cég a Galaxy Tabból is kiállított egy példányt, amelyben 7 hüvelykes AMOLED kijelző működött.

LG: 19" hajlékony és 9,7" színes e-papír

A Samsung mellett az LG sem maradt adós újdonságokkal. A vállalat előrukkolt a világ legnagyobb hajlékony e-papírjával, amely 19 hüvelyk átlójú volt és 2560x1600 pixeles felbontással rendelkezett, azonban csak 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. A vállalat emellett egy 9,7 hüvelykes színes e-papírral is előrukkolt, ez 4096 színárnyalatot jeleníthet meg színszűrő előtétje segítségével, felbontása azonban csak 800x600 pixel.

A cég emellett egy érdekes koncepcióval is előrukkolt, egy olyan üveggel, amely érintésre változtatja átlátszóságát, de kijelzőként is működik. Az LG szerint akár ablaküvegként is be lehet építeni a 47 hüvelykes kijelzőt, napfényes időben esetén egyetlen érintéssel el lehet sötétíteni, este pedig akár tévét is lehet nézni rajta, de akár irodákban is jó választás lehet üzleti információk megjelenítésére. Mivel az egész megjelenítő érintésérzékeny, a kezelőszerveket tetszőlegesen lehet elhelyezni rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról