Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 10. 12:42

Tesztelhető a Microsoft új adatbázisa

A Microsoft kiadta az egyelőre Denali kódnév alatt fejlesztett, következő generációs SQL Server első technológiai előzetesét. A szoftver a megbízhatóság és rendelkezésre állás, felügyelhetőség, illetve az üzleti intelligencia támogatása terén szolgál elsősorban újdonságokkal.

A Microsoft két vasat is tart a tűzben, Berlinben zajlik az európai TechEd konferencia, az amerikai Seattle-ben pedig elkezdődött a Professional Association for SQL Server Summit (PASS) rendezvény, amely - mint azt a neve is mutatja - a vállalat adatbázisára koncentrál. A PASS alkalmából elrajtolt a következő generációs SQL Server első technológiai előzetese, amelyet az MSDN- és TechNet-előfizetők máris letölthetnek a vállalat weboldaláról.

Rendelkezésre állás, teljesítmény

Mivel a fejlesztés még viszonylag korai szakaszban tart, nincs végleges lista az újdonságokról, amelyek a Denaliba kerülnek. A fejlődés irányvonalait, illetve egy-két konkrét technológiát azonban már látni lehet. A Denali egyik fontos újdonsága az AlwaysOn, amely a rendelkezésre állást növelő technológiák ernyője. A SQL Server jelenleg is kínál tükrözést, fürtözést és logmásolást (log shipping), az új SQL Serverbe viszont már egy olyan megoldás kerül be, amely mindhárom lehetőséget egyszerre kínálja, ezzel nem csak a rendelkezésre állás növelhető, hanem az adatbázis skálázhatóságát is javítja. Az új SQL Server már hivatalosan támogatott lesz Server Core telepítéseken, ezzel szintén az üzemidőt lehet javítani: a Server Core egy "lecsupaszított" Windows Server, csak a szükséges komponensekkel, ezért kevesebb hibajavítás érinti és ritkábban kell újraindítani.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A teljesítményt fokozni hivatott további újdonság, hogy a korábban a PowerPivot által használt, az adatokat a memóriában tároló, oszlopalapú VertiPaq tárolómotor más feladatokra is alkalmazható lesz a SQL Server Analysis Servicesben, amivel jelentősen csökkenhet az adatok helyigénye és a Column-Based Query Accelerator révén akár ötvenszeresére is emelkedhet egyes lekérdezések sebessége a Microsoft szerint - ez elsősorban üzleti intelligencia és adattárház felhasználásnál számít.

Üzleti intelligencia

Üzleti intelligencia területén további újdonságokkal szolgál a Denali, elsősorban a SQL Server Integration Services révén, amely a SQL Server 2005 óta csak ráncfelvarrásokon esett keresztül, most azonban teljesen megújul. A legfontosabb fejlesztések között említhető a Data Quality Services megjelenése, amely elsősorban adattisztításra szolgál, a Data Impact és a Linage segítségével pedig felderíthető, hogy milyen rendszerek függenek az adatoktól, illetve hogy maguk az adatok honnan származnak, milyen rendszerek állnak mögöttük.

Egyelőre Crescent kódnéven fejlesztik a SQL Server adatvizualizációs képességeit. A cél, hogy "önkiszolgáló" üzleti intelligencia képességekkel bővüljön az adatbázis a SQL Server Reporting Services képességeinek bővítése révén. A Crescent révén a felhasználók programozás nélkül, grafikus felületen, drag and drop módszerrel hozhatnak létre látványos adatvizualizációkat, animációkat, grafikonokat. A Crescent a fejlesztőcsapat blogja szerint azonban nem került bele a SQL Server Denali első technológiai előzetesébe, legkorábban 2011 első felében találkozhatnak vele a tesztelők.

Fejlesztői újdonságok

Fejlesztői szempontból fontos előrelépés a Juneau kódnevű projekt, amely egy új fejlesztői plugin a Visual Studióhoz. A Microsoft azt ígéri, a Juneau-val a programozók számára eltűnnek a különbségek a telepített SQL Server és a felhőben futó SQL Azure adatbázis között, ezzel az alkalmazások számára megteremtődik a valódi átjárhatóság. A cél az, hogy teljesen egyformán lehessen és kelljen SQL Serverre és SQL Azure-re fejleszteni és a különbségek minél hamarabb eltűnjenek. Példa: ha Data Definition Language-ben adja meg valaki a logfájlok helyét, az alkalmazás nem működik SQL Azure-ön, mivel az maga gondoskodik a logok tárolásáról.

A Microsoft egyelőre nem kommunikálta hivatalosan, mikor érkezik a végleges verzió, de tekintettel arra, hogy a SQL Server 2008 R2 alig fél éve rajtolt el, a Denali 2011 végén vagy 2012-ben várható. A végleges verzió kiadása előtt több béta is érkezik a szoftverből, de hogy pontosan mennyi, azt egyelőre nem tudni. A vállalat álláspontja szerint annyi előzetest adnak ki a termékből, amennyit szükségesnek látnak.

a címlapról