Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 8. 14:54

Néhány uniós országban hamar megszűnhet a roamingdíj

Az Ibériai-félsziget lehet Európa első olyan régiója, ahol az országhatáron való átlépés nem jár majd drasztikusan megugró telefonszámlával. Az Európai Unió egyik telekommunikációs célkitűzése ugyanis, hogy a roaming költségeket teljesen eltüntesse. Spanyolország és Portugália pedig az első két ország lehet, ahol bilaterális szerződésekkel ez az állapot létrejöhet.

Az egyeztetések már megkezdődtek, s a jövő hónapban esedékes csúcstalálkozón José Sócrates, portugál és José Luis Rodrígez Zapatero spanyol miniszterelnök meg is állapodhat a roamingdíjak megszűnéséhez szükséges részletekben. Egy interjúban a portugál miniszterelnök megerősítette, hogy a megállapodás létrejön majd. A roamingdíj eltörlése az Ibériai-félszigeten a politikusok szerint számottevő előnyökkel jár majd, hiszen üzletemberek és turisták milliói utazhatnak majd anélkül a határokon át, hogy SIM-kártyát kellene cserélgetniük vagy magas díjakat fizetnének.

A megállapodást jó szemmel nézi az Európai Bizottság is, ami egyébként is küzd azért, hogy a roamingdíjak csökkenjenek, s igyekeznek átverni a törvényhozáson, hogy 2015-re eltűnjön az extra költség, ha egy másik EU-s tagállamon belül használjuk mobilunkat. Ez a praktikus, hétköznapi okok mellett, olyan "mellékhatással"l is járna, hogy az EU 27 tagállama egy óriási, egységes piaccá olvadna össze. Eltűnnének a tagállamok közti különbségek a szolgáltatás minőségében és árában, hisz egyik országban sem lehetne jelentősen magasabb árakon szolgáltatni, hiszen akkor a felhasználók az előfizetésüket egy másik országban kötnék meg.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Európai Unió jelenleg érvényes szabályozása 2012 júliusában jár le, s a Bizottság jövő év tavaszáig kell kidolgozza az új feltételeket, amiben biztosan jelentős szempont lesz a mostani spanyol-portugál megállapodás. Neelie Kroes, az Európai Bizottság telekommunikációs biztosa szerint "jelentős eltérések a roaming és a belföldi tarifák között nem indokolhatóak egy igazán egységes piacon". Korábban Kroes úgy fogalmazott, "egy igazi digitális piac az a piac, ahol a hatékony verseny biztosítja a polgároknak, előfizetőknek, vállalatoknak, hogy ne szembesüljenek különböző szolgáltatásokkal vagy díjakkal, amikor átlépik a határt."

Amennyiben a spanyol-portugál példa ragadós, akkor várhatóan azok a nagy szolgáltatók léphetnek először, melyeknek az EU tagállamok nagy részében van saját hálózatuk, mint például a Vodafone-nak vagy a T-Mobile-nak. Elképzelhető, hogy néhány éven belül ezeknél a szolgáltatóknál megjelennek a teljes hálózatra érvényes díjszabások.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.